Portugal, šampion Evrope iz 2016.
Profimedia
Portugal, šampion Evrope iz 2016.

Profimedia

Portugal, šampion Evrope iz 2016., Foto: Profimedia

Selekcija s Iberijskog poluostrva je do svoje prve evro titule pre tri godine došla pomalo iznenađujuće. Iako su Portugalci uoči žrebanja za grupnu fazu EP 2016 bili u prvom šeširu, malo ko je očekivao da će dogurati baš do samog kraja i da će u finalu savladati domaćina Francusku sa 1:0.

„Selekao“ ili „navigatori“, kako su nadimci fudbalske reprezentacije Portugala, nisu baš briljirali tokom EP u Francuskoj. Jedva su prošli grupnu fazu takmičenja kao trećeplasirani, u društvu Mađarske i Islanda. Štaviše, đavo je odneo šalu u poslednjem kolu, kada je Mađarska vodila protiv Portugala - pretila mu je eliminacija sa šampionata, ali je Ronaldo, a ko bi drugi, izvadio kestenje iz vatre sa dva pogotka (3:3).

PROČITAJTE JOŠ:

Nije preterano reći da su Portugalci tada imali više sreće nego znanja i pameti. Prvo su u osmini finala eliminisali Hrvate posle produžetaka, iako su bili slabiji tim od „vatrenih“. Potom su prošli Poljake na penale (5:3, 1:1), pa su imali sreće da u polufinalu nalete na slabašne Velšane (2:0) i zablistali su tek u finalu, kada su pobedili Francuze (i to bez povređenog Ronalda, koji je u suzama izašao iz igre u 25. minutu). Istina, opet su slavili nakon produžetaka (1:0, strelac Eder, koga sada neće biti u timu, bio je strelac).

Navijači Portugala

Profimedia

Navijači Portugala, Foto: Profimedia

U poređenju sa tadašnjim timom, današnji Portugal tanji je za Nanija, Sedrika (obojica počeli finale) i Kvarežme (ušao u nastavku). Takođe, značajno su podmladili tim, nema starijih igrača koji su otišli u reprezentativnu penziju, a najveće promene su nastupile u napadu, gde im je Ronaldo jedini iskusni, pravi igrač. Tu su, istina, Bernardo Silva iz Sitija i Adrijan Silva izi Sevilje, a ostali su uzrasta između 19 i 24 godine, koji igraju u portugalskom ili španskom prvenstvu. Ni vezni red im nije ostao isti, s tim da su tu važne karike Mutinjo, Vilijam Karvaljo, Žoao Mario.

PREPORUČUJEMO I OVO:

FINALE EURO2016


Portugal-Francuska 1:0
Strelac: Eder u 109. minutu
Sen Deni - Stadion: Francuska; Gledalaca: 80.000; Sudija: Mark Klatenburg (Engleska).
Portugal: Rui Patrisio, Sedrik, Pepe, Fonte, Rafael Gereiro, Adrijen Silva (od 67. Mutinjo), Žoao Mario, Vilijam Karvaljo, Renato Sančes (od 79. Eder), Ronaldo (od 25. Kvarežma), Nani.
Francuska: Loris, Sanja, Koščelni, Umtiti, Evra, Matuidi, Sisoko (od 110. Marsijal), Pogba, Pajet (od 58. Koman), Žiru (od 78. Žinjak), Grizman.


Prvi u elitnoj grupi Lige nacija

Portugalci su, kao i „orlovi“, odigrali dobro u najjačem rangu Lige nacija, osvojivši prvo mesto u grupi s Poljskom i Italijom, bez Ronalda! Istovremeno, Portugalci će biti domaćini završnog turnira A Lige nacija ovog leta, što znači da bi se mogli plasirati na EVRO 2020 i pre završetka kvalifikacija za to takmičenje.