Stadion Partizana
M. Metlaš
Stadion Partizana

M. Metlaš

Stadion Partizana, Foto: M. Metlaš

Stadion u Humskoj ponovo je u vlasništvu Jugoslovenskog sportskog društva Partizan. Kakav god da je - star, memljiv i nagrizen zubom vremena, on je ponos crno-belih. 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Stadion Partizana

M. Metlaš

Stadion Partizana, Foto: M. Metlaš

Fudbalska sekcija je decenijama ulagala u njega, nekad više, nekad manje, ali dovoljno da se na njemu u protekloj deceniji igraju mečevi Lige šampiona, Lige Evrope i utakmice reprezentacije Srbije.

Stadion Partizana

M. Metlaš

Stadion Partizana, Foto: M. Metlaš

Međutim, šminkanje više nije dovoljno. Objektu izgrađenom još davne 1951. godine, koji će za navijače Partizana uvek biti „stadion JNA“, potrebna je potpuna rekonstrukcija. Pre toga, reporteri „Alo!“ su banuli u inspekciju kako bi se uverili u kakvom je stanju stadion sa svim pratećim objektima i prostorijama.

Sa 55.000 na 30.000 mesta

Postojeći stadion u Humskoj otvoren je 9. oktobra 1949. godine utakmicom između Jugoslavije i Francuske. Od 1951. do 1989. godine zvanično je nosio ime Stadion JNA. Trenutno raspolaže sa 29.775 sedećih mesta, dok na koncertne može da primi do 40.000 posetilaca. Svojevremeno je imao kapacitet od 55.000 mesta, kada na severnoj i južnoj tribini nisu bile postavljene stolice.

 

Stadion Partizana

M. Metlaš

Stadion Partizana, Foto: M. Metlaš

Na jednom kraju kuće crno-belih nalaze se sređene i moderne prostorije fudbalskog kluba, a s druge strane su odaje u sklopu ostalih sekcija JSD Partizan, koje više liče na napuštena gradilišta nego na dom jednog od dva najveća sportska kluba u našoj zemlji.

Stadion Partizana

M. Metlaš

Stadion Partizana, Foto: M. Metlaš

Imajući u vidu da se Srbija nada kandidaturi za Evropsko prvenstvo 2028. ili Mondijal 2030. godine, jasno je da će Humska dobiti potpuno novi izgled, a dobar deo sredstava će izdvojiti Republika Srbija.

Stadion Partizana

M. Metlaš

Stadion Partizana, Foto: M. Metlaš

Futuristički stadion bi se zvao po sponzoru

Novi stadion Partizana, futurističkog izgleda, prema jednom od brojnih projekata, trebalo bi da ima neznatno manji kapacitet od postojećeg. Koliko bi sve to koštalo - još nije poznato. U svakom slučaju, rekonstruisani stadion Partizana bi po svemu zadovoljavao visoke kriterijume UEFA, ali i FIFA, ukoliko bi Srbija ušla u priču o kandidaturi za Mondijal. Za razliku od Zvezdinog, Partizanov stadion bi, po svemu sudeći, ime ustupio nekoj velikoj kompaniji koja bi za to odvojila značajna finansijska sredstva.

 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će rekonstruisati stadione u Srbiji i mi smo mu zbog toga zahvalni. Uz to, mi ćemo izdvojiti određena sredstva iz sopstvenih izvora, ali se sigurno nećemo zaduživati putem kredita. Ne, sad kad je stadion i zvanično naš, možemo da ga brendiramo i na taj način dodatno zaradimo, a već smo u pregovorima s nekoliko firmi na tu temu - kaže Miloš Vazura, generalni direktor FK Partizan, i nastavlja:

Novi stadion Partizana

Alo!/Promo

Novi stadion Partizana, Foto: Alo!/Promo

- Naš prioritet je da pokrijemo stadion, čime bismo rešili nekoliko problema. Pre svega, skupljanje vode na tribinama, zatim novi prostor za lože i poslovni prostor. To sve ćemo moći da uradimo, budući da je plan da ceo bedem oko stadiona bude širok 12 metara i na njemu reflektori, dok će postojeći biti uklonjeni. Potrebno je da postavimo travu s grejačima, a potom i da parcijalno renoviramo tribine, ali će se utakmice igrati ovde. Ne znam kad bi radovi mogli da počnu, niti koliko će ukupno koštati, a trajaće sigurno oko godinu i po ili dve.

Vazura: Šutanovac hteo da nam otme stadion

Borba funkcionera Fudbalskog kluba i JSD Partizan da vrate vlasništvo nad stadionom dobijena je, i u Humskoj sada mogu da odahnu. Dobili su ono što im pripada, a što je, prema rečima generalnog direktora Miloša Vazure, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac bukvalno pokušao da im otme.

- Konačno smo uspeli da odbranimo ono što je prošla vlast, s tadašnjim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem na čelu, pokušala da nam otme. Nismo se predavali, borili smo se i na kraju uspeli da dokažemo da stadion pripada Partizanu. Zahvalni smo državi što nam je omogućila fer suđenje, jer smo znali da su pravo i pravda na našoj strani - kaže Vazura, dok potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić dodaje: - Imali smo kompletnu dokumentaciju za rekonstrukciju stadiona još 2007. godine, da bi se onda dogodila tužba Ministarstva odbrane. Uopšte nisam siguran da je to slučajno. Korespondiralo je sa nekim namerama da se Partizanu oduzme šansa za rekonstrukciju stadiona - ističe Vuletić. S druge strane, Dragan Šutanovac u izjavi za „Alo!“ tvrdi da nikada nije osporavao vlasništvo crno-belih nad stadionom. - Partizanu želim svu sreću i neka nastave da igraju kao prošle godine. Što se stadiona tiče, da je on vlasništvo FK Partizan, nikad nije bilo sporno. Sporni su hektari zemlje na toj parceli. Postojao je plan da tu bude stambeno-poslovni kompleks i kao ministar odbrane sam želeo da tu budu stanovi za pripadnike Vojske. To je cela istina i to znaju i čelnici Partizana iz tog perioda - kaže Šutanovac.

 

Stadion Partizana

M. Metlaš

Stadion Partizana, Foto: M. Metlaš