Miroslav Radoman
Estok
Miroslav Radoman

Estok

Miroslav Radoman , Foto: Estok

Prođe još jedno kolo Superlige obeleženo sudijskim greškama, prođe još jedna nedelja s pitanjem: Da li bi VAR sprečio kardinalne previde sudija?

Miroslav Radoman, svojevremeno naš najcenjeniji arbitar i bivši predsednik Sudijske komisije FSS-a, priča za „Alo!“ o suđenju u šampionatu Srbije, uticaju velikih klubova koji, između ostalog, i deljenje pravde na terenu koriste za međusobni rat, o video-tehnologiji koja će u Superligi zaživeti od naredne sezone...

VAR

Profimedia

VAR, Foto: Profimedia

- Da li je VAR rešenje? Da se razumemo, VAR služi kao pomoć za sudije, ali ne donosi poštenje. Džaba je sve kada će i dalje postojati stav Sudijske komisije. Mislite li zaista da će drugačije gledati na arbitre kada bude uveden VAR? Ne, neće - tvrdi Radoman.

Pre samo petnaestak dana na Skupštini Zajednice većina klubova (Partizan, Radnički i Zlatibor nisu bili prisutni) konstatovala je da je „dosadašnje suđenje na visokom nivou, znatno višem nego prethodnih sezona“. Kad ono, otad, ne prođe superligaško kolo bez saopštenja, komentara, tvitova... na račun grešaka sudija.

Ustupci dođu na naplatu

Odbijajući da imenuje bilo koga i da pojedinačno oceni učinak, na konstataciju da su sudije Elit i Prve grupe u poslednjih nekoliko nedelja činile katastrofalne previde (Đorđić, Lukić, Široki), Radoman kaže sledeće:

- Mnogi od njih su nezasluženo uvršteni na tu listu, pa sada moraju da se oduže i vrate uslugu. Sve dođe na naplatu, svaki ustupak, baš kao što je slučaj bio u Užicu.

- Kada sam odlazio sa mesta predsednika Sudijske komisije FSS rekao sam, a sada ću ponoviti, da nisu problem sudije, već oni koji im daju zadatak i upute ih na koji način da ga izvrše. Ali nisu sve sudije nepoštene, ima ih časnih, siguran sam u to, samo nemaju slobodu da rade svoj posao.

Prepucavanja saopštenjima na relaciji Zvezda-Partizan samo dolivaju ulje na već razbuktalu vatru.

- Sve sam to prošao i mogu slobodno da kažem da svi klubovi, na čelu sa Crvenom zvezdom, Partizanom i Vojvodinom, odavno traže ustupke od Sudijske komisije i FSS-a. Ušlo se u nepovratni krug gde svako svakom čini kompromis. Klubovi su uvek imali dominantan uticaj na sudije, izbor predsednika i tako dalje - zaključuje Miroslav Radoman u razgovoru za naš list.

PROČITAJTE JOŠ: