UEFA
EPA/JeanCristopheBott
UEFA

EPA/JeanCristopheBott

UEFA, Foto: EPA/JeanCristopheBott

UEFA je spremila novi format takmičenja po takozvanom švajcarskom modelu i od sezone 2024/2025 verovatno ćemo gledati novi sistem takmičenja u najelitnijem evropskom takmičenju. Liga šampiona biće proširena sa 32 na 36 timova, svaki tim će odigrati garantovanih 10 utakmica, a grupne faze takmičenja više neće biti.

Švajcarski model Lige šampiona označava da će svaki od 36 klubova odigrati garantovanih 10 utakmica, a grupna faza će biti eliminisana. Od tih 10 utakmica svaki će tim odigrati pet domaćih i pet gostujućih susreta, a ekipe će nakon odigranih duela biti rangirane po broju bodova od 1. do 36. mesta.

Osam najboljih klubova direktno ide u osminu finala, dok će se osam ostalih učesnika tražiti nakon plej-ofa timova koji su ostvarili plasman od 9. do 24. mesta.

Predlog UEFA je da se jedno od četiri mesta dodeli ekipi koja završi četvrta u petoj najjačoj ligi Evrope. To mesto trenutno drži Francuska. Tri ostale pozicije UEFA planira da dodeli ekipama koji imaju veliki značaj za Ligu šampiona, odnosno koje su pet sezona unazad imale odlične rezultate. Ovo bi znači da će veliki timovi imati sigurno mesto u Ligi šampiona, bez obzira na to da li su završili prvenstvo van četiri najbolja tima u ligi.

Ćiro Ferara

EPA/Harold Cunningham

Ćiro Ferara, Foto: EPA/Harold Cunningham

Sa dodatnim utakmicama u Ligi šampiona klubovi će imati zaista pretrpan raspored. To će biti svakako izazov za sve velike lige u Evropi, pa je teško očekivati da će raspored utakmica u domaćim prvenstvima biti na pravi način ispoštovan. UEFA je ovakvim sistemom omogućila najboljim evropskim ekipama da se što češće sreću u Ligi šampiona, a više derbija znači i više novca. To će doneti ogromnu zaradu od TV prava, a na ovaj način će se tako verovatno ugušiti ideja određenih klubova o stvaranju Superlige na nivou Evrope.

Finansijski deo ideje o promeni sistema takmičenja biće saopšten nakon sastanka, ali nema dileme da će dobitak od nastupa u Ligi šampiona za sve klubove biti ogroman.

PROČITAJTE JOŠ: