UEFA
EPA/Laurent Gillieron
UEFA

EPA/Laurent Gillieron

UEFA, Foto: EPA/Laurent Gillieron

Pandemija koronavirusa potresla je žestoko UEFA koja i dalje traga za pravim rešenjem po okončanju cele ove situacije. Prvobitno je dogovoreno da se sva domaća prvenstva završe do 30. juna, ali pandemija korona virusa se ne stišava, što menja planove.

U ovom trenutku niko ne zna ni približno kad će se prvenstva nastaviti. Većina fudbaleraje otputovala kući da bi bili sa svojim porodicama, pa mnogi postavljaju pitanje da li je to znak da li će se i dalje aktuelna sezona zapravo završiti.

Prva opacija koju UEFA ima u planu je da se završe domaća prvenstva, a zatim i nokaut faza Lige šampiona i Lige Evrope. Druga opcija bi značila da se sve odvija kao i do sada, tačnije da se prvenstva igraju istovremeno kako bi se što pre nadoknadio veliki zaostatak.

Krajnji datum je sada pomeren za čak dva meseca! Dakle, otkazivanje Evropskog prvenstva je značilo da lige treba da se završe do 30. avgusta, što bi donelo sijaset promena. To bi značilo da će se fudbal igrati u usred leta, tačnije da ćemo istovremeno imati prelazni rok i šampionate. Da uzbuđenja ne budu gotova tu postoji mogućnost "prelaznih ugovora", pa bi igrači mogli da produže vernost za još dva meseca do kraja sezone. Druga opcija je da prelazni rok krene tek septembra ili oktobra i da potraje do januara! To znači da bi onda zimski prelazni rok otpao...

I dalje postoji mogućnost da se ponište prvenstva, a utisak je da bi najveći gubitnik bio Liverpul koji od 1989. godine čeka titulu u prvenstvu (nikad nije osvojio Premijer ligu) i pored neviđene dominacije ove sezone. Uz to treba pomenuti i primer Lacija, čije boje brani naš Sergej Milinković-Savić, jer rimski velikan kasni samo jedan bod za vodećim osmostrukim šampionom Serije A Juventusom.

Treća varijanta je plej-of za šampiona prvenstva i Evrope, te plej-aut kao borba za opstanak.