gol, fudbalska lopta, fudbal
AP/Peter Dejong
gol, fudbalska lopta, fudbal

AP/Peter Dejong

gol, fudbalska lopta, fudbal, Foto: AP/Peter Dejong

Belorusi ne odustaju, krenuli su Tadžikistanci, igra se u Nikaragvi, a Burundi (između Konga, Ruande i Tanzanije) jedina je afrička država u kojoj se i dalje igra fudbal!

Ima 12 miliona stanovnika i samo tri zaražene osobe?! To je dovoljan razlog da se ne obaziru na pandemiju koronavirusa. Doduše, FS Burundija obavio j razgovor sa predstavnicima klubova i zeleno svetlo se nije promenilo na „fudbalskom semaforu“.
Igrači su dobili savet da se ne grle proslavljajući golove, sudije drže popisano odstojanje, nema rukovanja pre i posle meča, a ruke se peru pre izlaska na teren.

- Ligu ćemo prekinuti samo u slučaju da se pojave znakovi širenja virusa, a u stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom zdravlja – rekao je za BBC Sport Afrika predsednik FS Burundija Ndkurijo Raverien koj i je
pojasnio situaciju:

- Samo jedan zaraženi je lokalac, a dva slučaja su „iz uvoza“. Jasno je da ne treba brinuti i zaustviti sve aktuvnosti u zemlji. Uskoro sledi odluka o broju gledalaca na tribinama – zaključio je Reverien.

Inače, Primus liga ima 16 klubova, preostala su još tri kola, a Le Mesager Ngozi ima četiri boda više od Musongatija. Zanimljivo je i na dnu. Tri tima ispadaju, a prežaljeni su Ngozi Siti i Les Lires. Spas traži LLB-S4A.

A veliku pažnju privuklo je i otvaranje sezone u Tadžikistanu?! Istiklol je očekivano osvojio Superkup, a počela je i liga.

Jedna od četiri koje se trenutno igraju na svim meridijanima. U Tadžikistanu nema nijedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom. Zbog toga je počelo prvenstvo u srednjoazijskoj zemlji sa devet miliona
stanovnika, a igra se pred praznim tribinama, zbog preporuke Ministarstva zdravstva.

Sezona je otvorena utakmicom Superkupa Tadžikistana u kojoj je Istiklol pobedio Kučand 2:1. Inače, na klupi poraženog tima je jedini srpski trener u tamošnjoj ligi Nišlija Nikola Lazarević.

Komadant odbrane Istiklola je Marko Milić, dok je golman Nikola Stošić.
Liga se igra od 1992. (druga najmlađa u Aziji) imaosam klubova, a Pamir iz Dušanbea (sada CSKA Pamir) jedini se nekada takmičio u ligi SSSR. Istiklol je u novije doba najuspešniji sa osam titula, a pripalo mu je
poslednjih šest šampionata. U dva navrata trener je bio Srbin Nikola Kavazović. Regar ima sedam, ali poslednji put prvak je bio 2008.
Najveći stadion (24.000) je Cetralni republički. Na njemu igra Istiklol koji je formiran po nezavisnosti zemlje, a ime je dobio po državnom prazniku.
Regar-TadAZ je dobar, kao i Kučand, koji se pojačao sada i želi pomrsiti račune Istiklolu, ali iza njih stoje ljudi iz političkog vrha. Istiklol je ponos.

Imaju uvek pun stadion. Platežna moć klubova je slaba, osim Istiklola i Kučanda.
Tadžikistan se jednim delom graniči sa Kinom. Tu se obavlja rezmena materijalnih dobara i zbog toga su svi iznenađeni da nema nijedan slučaj zaraze koronom.

Tagovi