Vikomb
Twitter/Wycombe Wanderers
Vikomb

Twitter/Wycombe Wanderers

Vikomb, Foto: Twitter/Wycombe Wanderers

Pandemija koronavirusa je "nekome majka, a nekome maćeha" u sportskom smislu reči. Svedoci smo brojnih sudbina klubova koje su se promenile zbog pojave opakog virusa. Jedan od njih imamo i u Srbiji, gde je KK Partizan najviše izgubio poništavanjem sezone u Evrokupu i Evroligi, zatim Efes koji je u najjačem evropskom takmičenju važio za glavnog favorita za osvajanje pehara, sledi FK Barselona koja je posle povratka na terene prokockala titulu šampiona Španije koja joj je već bila u džepu... Primera ima još, ali ima i potpuno drugačijih slika u doba pandemije. Jedna od njih je viđena u Engleskoj, gde se Vikomb posle 133 godine domogao plasmana u Čempionšip pošto je u finalu pobedio Oksford 2:1 golovima Stjuarta i Džejkobsona sa penala.

Amateri do 1983. godine

Klub iz okruga Bakingemšir igra na stadionu Adams Park, koji ima kapacitet od 9.448 mesta. Vikomb je sve do 1983. godine igrao amaterski fudbal, u nižim ligama Engleske.

Po prvi put su iz Konferencije ušli u Ligu 2 1993. godine, posle čega su odmah ušli u Ligu 1 i tu proveli 16 sezona. Uvek su bili između Lige 1 i Lige 2, a dva puta su stizali do polufinala najvećih engleskih kupova – FA Kupa i Liga Kupa. Do polufinala FA Kupa stigli su 2001. godine, dok su u polufinalu Liga kupa igrali 2007. godine, gde su ubedljivo poraženi od Čelsija (1:5). Trenutno najvredniji igrač ekipe je 23-godišnji nigerijski krilni napadač Fred Onjedinma, koji se procenjuje na 400.000 funti.

Klub u kom igra i nekadašnji član Crvene zvezde Džošua Parker (odigrao 13 utakmica ove sezone, bez gola) je uspeo da se preko plej-ofa domogne plasmana u drugi rang engleskog fudbala prvi put od osnivanja, davne 1887. godine.

Sad prosto neverovatno zvuči podataka da Vikomb na početku sezone nije imao dovoljno igrača za prvi tim i sve kladionice i stručnjaci predviđali su im ispadanje iz Lige 1.

Igrali su pripremnu prijateljsku utakmicu protiv Barneta, na kojoj je nastupilo osam igrača na probi, kako bi menadžer Geret Ejnsvort odabrao nekoliko igrača za popunu tima.

Ključni čovek na putu ka slavlju Vikomba bio je Geret Ejnsvort. Menadžer Vikomba je trenutno čovek sa najdužim stažom u jednoj profesionalnoj engleskoj ekipi, s obzirom da je na klupi Vikomba od 2012. godine.

Nekadašnji vezista je imao dugu igračku karijeru. Fudbal je igrao sve do početka ove godine, iako je menadžer već osam godina. Igrao je za Nortvič, Preston, Kembridž, Linkoln, Port Vejl, Vimbldon, Volsol, Kardif, Kvins Park Rendžers, Vikomb i Vudli. U Vikomb je stigao 2010. godine i bio je igrač sve do 2018. godine, a ujedno je bio menadžer-igrač od kada je preuzeo klub 2012. godine.

Preuzeo je Vikomb kao privremeni menadžer i ostao je na klupi Vonderersa. Često je sebe stavljao na klupu za rezerve kada nije imao dovoljno igrača za popunu, a pre Vikomba je vodio KPR i ujedno bio igrač Vonderersa.

Da slavlje bude veće, pobrinuo se menadžer šampiona Engleske Liverpula, Jirgen Klop, koji je čestitao Vikombu. Vest je obelodanio 38-godišnji Adebajo Akinfenva koji je pokazao konverzaciju sa Nemcem. 

- Zdravo veliki čoveče. Čestitam. Gledao sam utakmicu, ali nisam video intervju posle meča sa Džordanom Hendersonom i momci su mi rekli da te kontaktiram preko "WhatsApp" pa sam to i uradio. Čestitam. Siguran sam da čitav život želiš da budeš barem igrač u Čempionšipu i konačno si tu. Svaka čast. Sjajna pobeda. Čak i u ovim čudnim vremenima nadam se da ćete uspeti da proslavite kako dolikuje - rekao je Klop.

Akinfenva ima 38 godina i značajan višak kilograma, ali to mu nije smetalo da ove sezone odigra 32 utakmice i postigne 10 golova.

PROČITAJTE JOŠ: