Tajler Adams
Instagram.com/TylerAdams14
Tajler Adams

Instagram.com/TylerAdams14

Tajler Adams, Foto: Instagram.com/TylerAdams14

Sjajna ekipa Hulijana Nagelsmana povela je u 51. minutu golom Danija Olma, ali je Žoao Feliks u 70. postigao iz penala za 1:1. Svi su očekivali produžetak, a onda je u 88. minutu jedan Lajpcigov veista opalio sa ivice kaznenog prostora, a lopta se na putu prema golu odbila od Savića, prevarila Oblaka i završila u mreži.

Lajpcigov junak bio je 21-godišnji Tajler Adams, kom je to bio prvi gol za klub u prvoj utakmici u Ligi šampiona u karijeri.

"Potpuno nestvarno. Znam da je bio odbijen, ali uopšte me nije briga, prihvatam i takav gol. Moj život i život Lajpciga u poslednje vreme je kao ubrzani film, a sad nas čekaju Nejmar i Mbape. Veliki izazov, ali mi smo spremni", rekao je mladi Amerikanac, rođen 1999. koji je u karijeri i u životu imao puno poteškoća, ali ih je sve preskočio.

Rođen u malom mestu u saveznoj državi Njujork, Adams je odrastao bez oca. Majka Melisa rodila ga je sa samo 22 godine, a otac za malog Tajera nije imao nikakvog interesa. Iako su imali sve što im je trebalo, Melisa nije imala lak posao da odgaja Tajlera.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Working harder than ever for @dierotenbullen, myself and my dreams. Check out my full interview with @soccerdotcom, link in story! ??⚽️

A post shared by Tyler Adams (@tyler_adams14) on Feb 5, 2020 at 9:15am PST

"Bili smo samo nas dvoje, ali još od malih nogu pomagao mi je u svemu. Ako je trebalo očistiti sneg ispred kuće da možemo da idemo u školu, on bi od mene tražio svoju lopatu. Uvek je nudio pomoć i uvek je pokušao da olakša sve što sam radila", rekla je Melisa.

"Naš život često je izgledao kao vožnja u lunaparku. Ali uvek smo imali jedno drugo i sve smo zajedno proživljavali. Mama je puno radila, a nakon posla bi satima učila za fakultet. Ja bih satima sedeo pokraj nje i uz nju sam naučio koliko predanosti je potrebno da se ostvari ono što si zacrtao", rekao je Adams.

Kao svaki američki klinac, Adams je počeo da se bavi jednim od "američkih" sportova. Bio je solidan plejmejker u školskoj košarkaškoj ekipi, ali mu je najveća strast uvek bio fudbal. Postao je sve bolji, a vrhunska mreža Njujork Red Bulsa imala ga je na radaru još dok je bio dete. Kad je napunio 13 godina dobio je poziv da se pridruži njihovoj akademiji. Trening-centar bio je udaljen stotinak kilometara od njihovog doma pa je Melisa nekoliko puta nedeljno vozila Tajlera na trening.

Tajler se sve više isticao u mlađim uzrastima Red Bulsa i u njihov trening-kamp sve češće su počeli da dolaze i ljudi iz fudbalskog saveza. A onda se sve zakotrljalo vratolomnom brzinom. Godine 2014. dobio je poziv da se pridruži U-17 programu na Floridi i nakon što je oduševio apsolutno sve trenere, pozvan je u U-17 reprezentaciju za prvenstvo Srednje Amerike i bio jedan od ključnih igrača. U međuvremenu je potpisao i prvi profesionalni ugovor sa klubom NY Red Buls II i od prve plate mami kupio novi automobil - novu Hondu Akord.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Throwback kicking it stateside. Massive weekend ahead ?

A post shared by Tyler Adams (@tyler_adams14) on May 15, 2020 at 9:16am PDT

 - Mogao je da kupi i bolji automobil od toga, ali nisam mu dala. U današnje vreme bitno je da klinci ostanu na zemlji i da se ne zanesu - rekla je Melisa, koja je u međuvremenu diplomirala.

Tog ljeta, 2015. godine, kad se vratio sa treninga dan pre te utakmice, zazvonio mu je mobilni. Zvao ga je trener.

"Pitao me kako sam i kako se osećam. Rekao sam mu da sam dobro, a on mi je rekao da mu je drago to da čuje jer ću sutra igrati protiv Čelzija", prisetio se Adams.

"Porodica me dovezla na utakmicu, a tu je već bio autobus sa Čelzijevim igračima, koji su izlazili. Eden Azar, Sesk Fabregas. Tibo Kurtoa. Nekoliko metara od nas. To je bio trenutak kad sam shvatio da oni više nisu moji junaci i idoli, nego moji konkurenti. Shvatio sam da postajem profesionalac", rekao je Tajler.

Kasnije te godine briljirao je na Svetskom prvenstvu do 17 godina u Čileu, a u 2016. bio je standardni član prve ekipe Njujorka i prvi koji je do tog statusa došao kroz klupsku akademiju. Bio je glavni igrač u pohodu na finale MLS Kupa, a krajem 2017. godine dobio je poziv u reprezentaciju Sjedinjenih Država za prijateljsku utakmicu protiv evropskog prvaka Portugala.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Training in Lisbon underway. All smiles with the boys ?. Sorry my bro @nordimukiele ???

A post shared by Tyler Adams (@tyler_adams14) on Aug 9, 2020 at 12:24pm PDT

Mreža koju je Red Bul uspostavio po svetu uskoro je omogućila Adamsu da se u zimu 2019. preseli u Lajpcig za tri miliona dolara. Iako je tad imao samo 18 godina, stilom igre i pristupom prerastao je MLS i bio je spreman za Bundesligu i evropski fudbal. Odmah je upao u prvi tim i postao standardni član ekipe pre nego što se povredio. Posle pauze sa koronavirusom Nagelsman je počeo da dozira njegovu minutažu kako bi ga vratio u takmičarski ritam, a Adams mu se odužio najvažnijim golom u istoriji Lajpciga.

Njegov najveći kvalitet je činjenica da može da igra na tri pozicije. Nagelsman ga najviše koristi kao zadnjeg veznog, ali zbog trkačkih sposobnosti jednako dobro igra desnog beka, pa čak i desno krilo. To su kvaliteti koji u današnjem fudbalu znače puno.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi