Ljubiša Tumbaković
AP/Risto Božović
Ljubiša Tumbaković

Tanjug/Dimitrije Goll

Ljubiša Tumbaković, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Biti selektor svoje zemlje najveći je profesionalni izazov svakoga ko odluči da se bavi trenerskim poslom, mada ima i onih koji se zadovolje time da makar jednom budu u krugu kandidata za ovu funkciju. To bi im bio glavni argument prilikom svih budućih pregovora i traženja posla, dok, s druge strane, ima onih koji svojim kontinuiranim dobrim rezultatima teraju čelnike Saveza da uvek razmišljaju o njima, ali do dogovora nikada ne dođe.

E upravo je jedan od takvih do pre nekoliko dana bio Ljubiša Tumbaković. Godinama, pa i decenijama, bio je uvek u najužem izboru za tu funkciju, a uvek je izbor padao na nekog drugog. Sada, kad je napunio 66 godina, kad je potpuno trenerski sazreo i iza sebe ima tri jako uspešne godine na klupi selekcije Crne Gore, Tumba je ispunio svoj san i seo na klupu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivan Tejić

youtube

To je za njega bio jako emotivan trenutak, a u razgovoru za „Sport plus“ otkriva sve svoje planove vezane za novi posao i najavljuje da je za njega plasman na Evropsko prvenstvo 2020. primarni cilj.

Konačno više niste „večiti kandidat“ za selektora. Kakav je osećaj kad čovek ispuni san?

- Dugo sam čekao ovaj trenutak, nadao mu se mnogo puta ranije i zaista sam jako srećan zbog toga što je on konačno došao. I ovo čekanje je imalo svoju draž. Biti selektor svoje zemlje je jako lepo, to je privilegija i čast kojom ne može da se pohvali baš veliki broj trenera. Ovo nije nešto o čemu razmišljam poslednjih godina, to je nešto što traje 25 ili 30 godina. Sve to vreme sam se spremao da budem selektor zemlje u kojoj sam rođen.

Sale, samo se javi i bićeš pomoćnik

Razmišljate li da vam pomoćnik u stručnom štabu bude legendarni kapiten Partizana Saša Ilić?

- Iskreno, nisam o tome razmišljao, a koliko znam, Sale još nije počeo da se bavi trenerskim poslom. Ipak, on je osoba za koju mora da ima mesta u svakom stručnom štabu i ukoliko to bude poželeo, naravno da će mi bit pomoćnik, samo treba videti koja bi mu bili zaduženja.

Niste baš došli u najboljem trenutku. Prva utakmica i odmah Portugal i Ronaldo?

- A zašto da ne bude dobro što igramo protiv najjačeg protivnika na našem terenu? Treba da iskoristimo taj pozitivan trenutak u kojem se nalazimo i ostvarimo dobar rezultat.

Momenat bi mogao da bude loš zbog manjka vremena?

- Njega je uvek malo i mi, treneri, uvek volimo da ga imamo više. Naravno da bi bilo lepo da imamo više prostora do te prve utakmice, ali moramo da se prilagodimo ovim okolnostima.

Zbog vremenskog škripca možda više razmišljate o plej-ofu Lige nacija?

- Ni slučajno. Najlakše bi bilo da se fokusiramo samo na plej-of Lige nacija, da ovo vreme u kvalifikacijama iskoristimo za uigravanje i pripremu, ali to nije dobro. Mi želimo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo odmah sada, da ne čekamo taj baraž i tako se postavljamo. Verujemo u sebe i nadamo se uspehu jer je to naš primarni cilj.

Dejan Savićević

Profimedia

Dejan Savićević, Foto: Profimedia

Dejo nije čestitao, igrači Crne Gore jesu

Da li vam je Dejan Savićević, predsednik FSCG, čestitao na novom poslu?

- Ne, nije. Nismo se još čuli. Mada, iskreno govoreći, nismo nas dvojica bili preterano bliski niti smo se družili pre nego što sam postao selektor Crne Gore. Ali zato, za tri godine, koliko sam proveo na toj funkciji, imali smo izuzetno korektan odnos. Krajnje profesionalan i nemam ni jednu jedinu zamerku. Štaviše, rastali smo se u korektnom tonu.

Možda vas je zvao neki reprezentativac Crne Gore?

- Oni jesu. Nisu baš svi, ali dobar deo njih jeste i hvala im na tome. Naravno, ne bih o imenima.

Navijači su vas odmah prihvatili zbog odbijanja da vodite Crnu Goru protiv nepriznate države Kosovo?

- Iskreno, lepše bih se osećao da sam posao dobio zbog svojih trenerskih kvaliteta i rezultata koje sam postizao nego da je razlog ovaj drugi. Ipak, ukoliko je u pitanju miks i jednog i drugog, onda bih mogao da kažem da je to u redu.

Koliko su tačne tvrdnje da ste kormilo Crne Gore napustili zbog pretnji?

- Papir trpi sve i nema smisla to komentarisati. Rekao sam da je to bila jedina logična odluka, a vreme će pokazati da li sam pogrešio. Što se medijskih napisa tiče, pisalo se i govorilo kako pregovaram sa Savezom, pa da je onda negde zapelo i da smo prekinuli pregovore. To naravno nije tačno. Niti smo tada pričali, niti su pregovori, kada su počeli, ijednom bili prekidani.

Fudbalska reprezentacija Srbije

EPA

Fudbalska reprezentacija Srbije, Foto: EPA

Razlikuje li se ovaj posao od poslova koje ste ranije imali?

- Pre svega ovo je specifičan posao jer sam selektor svoje zemlje, pa su i emocije veoma izražene. Što se striktno profesionalnih segmenata tiče, posao trenera i selektora se razlikuju pre svega u metodici. Jer, kad ste trener, vi trenirate i vodite ekipu, svaki dan ste s njom, a kao selektor samo je vodite. Ali zato gledate veliki broj utakmica, razgovarate sa reprezentativcima, mnogo putujete...

Videćemo da li će Žigić ostati

Hoće li biti mesta i za Krstajićeve pomoćnike Nikolu Žigića i Zorana Filipovića?

- Očekuju nas razgovori sa svima. Jedino je izvesno da će sa mnom biti trener golmana Darko Belojević, s kojim sarađujem od početka karijere, kao i profesor Aleksandar Janković, koji je i doktorirao na mojim treninzima. Njih dvojica su moji neposredni saradnici gde god da idem. Voleo bih da mi se ponovo pridruži Zoran Mirković i videćemo da li ću uspeti da ga ubedim.

Da li su klanovi unutar tima najveći problem reprezentacije Srbije već godinama?

- Imam utisak da je to žargonska priča i da to ne postoji baš u tom obliku u kojem se govori. Kao, uvek je postojao kvalitet, ali su ga uništili klanovi. Pa dobro, ako je to tako, i ti klanovi mogu da se reše, zar ne? Očekuje me mnogo razgovora sa igračima, želim da svi zajedno pokažemo patriotizam i da ostvarimo uspeh na koji ćemo svi biti ponosni. Za tako nešto nam je potrebna dobra atmosfera, ali i podrška javnosti i navijača, za koju sam siguran da ćemo je imati - zaključuje Ljubiša Tumbaković, novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije, u intervjuu za „Sport plus“.