Maruan Šamak
Twitter/Stephen Patten
Maruan Šamak, Foto: Profimedia

Sećate li se Marokanca Maruana Šamaka? Bio je jedan od najboljih igrača francuske lige, osvojio duplu krunu s Bordoom 2009. godine, a onda ga je godinu posle kupio Arsenal. Dani iz snova koje brojni fudbaleri samo mogu da sanjaju, zar ne? Trebalo je samo da se bruši taj neviđeni i pomalo 'divlji' marokanski dijamant, ali negde se izgubio u tom procesu brušenja.

 

Sorana Kirstea, Foto: Youtube/Aeff Sbk

 

Šamak je objavio kako završava igračku karijeru nakon što tri godine nije uspevao da pronađe klub.

"Skoro tri godine prošle su otkako sam zadnji put igrao fudbal. Ovo je moj kraj što se tiče igranja. Želim biti bliže svojoj porodici i sada mogu reći da je moja karijera završena. Možda se okušam kao trener ili neki savetnik, jer mi fudbal zaista nedostaje. Pokušaću da dobijem licence i da idem ozbiljno korak po korak - priznao je suznih očiju Šamak na jednoj francuskoj televiziji, a mnoge je šokirao njegov izgled.

Naime, Marokanac je van fudbala već tri godine, a to se i te kako vidi na njegovom telu. On se za to vreme udebljao oko dvadesetak kilograma i mnogi su ostali šokirani. Niko ga ne bi ni prepoznao da ga nije predstavio voditelj koji takođe nije mogao da sakrije šok na licu.

Odlazak u Arsenal bila mu je najgora odluka u karijeri, a od tamo je lutao po pozajmicama u Vest Hemu, Kristal Palasu i Kardifu. Velšani su odbili da ga otkupe i od 2016. godine je van fudbala. Pokušao je nekoliko puta da se vrati, ali volja nije bila na nivou kao nekada kada je žario po francuskim terenima.

To kao da mu je uništilo motivaciju da nastavi s fudbalom, okrenuo se hrani u kojoj je uživao u obilnim količinama i to ga je koštalo prekida karijere.

Za svoju državu odigrao je 62 utakmice u kojima je postigao 17 golova, a svojevremeno je bio tražena roba na tržištu. Najlepše dane karijere proveo je u Bordou s kojim je osvojio titulu prvaka, dva francuska Kupa i Superkupa, a ti sjajni nastupi doneli su mu transfer u Arsenal.

Nažalost, nebrušeni dijamant iz Bordoa nije uspeo da se izbrusi do kraja i da ostvari zvezdanu karijeru kakva mu se i predviđala. Pridružio se mnogim prethodnicima od kojih se puno očekivalo, a na kraju su ostali zapamćeni samo kao fudbalski prolaznici.