Nemanja Matić i Aleksandar Kolarov
AP Photo/Rebecca Blackwell
Dušan Tadić, Foto: AP/Mark Baker

Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine će se i definitivno prvi put u istoriji održati na jesen. Čelnici FIFA su objavili da će SP igrati od 21. novembra do 18. decembra, a definitivno će učestvovati 32 selekcije, a ne 48, kako su neki mediji najavljivali. Povećanje broja učesnika sa 32 na 48 desiće se tek od 2026. godine i Mondijala u SAD, Kanadi i Meksiku. Utakmice u Kataru će se po srpskom vremenu igrati od 11, 14, 17 i 20 časova. Mečevi će se igrati na osam stadiona.

Kad je u pitanju Mondijal u Kataru, on će definitivno biti poslednji sa 32 selekcije, koliko ih učestvuje na SP od 1998. godine na ovamo. Sistem takmičenja će biti isti kao na SP u Francuskoj, Japanu i Južnoj Koreji, Nemačkoj, Južnoj Africi i Rusiji - 32 selekcije će biti podeljene u osam grupa, a u osminu finala će po dve najbolje iz svake grupe. 

Evropske kvalifikacije za SP u Kataru, u kojima će učestvovati i reprezentacija Srbije, počeće u martu sledeće godine i okončaće se u novembru. Za mart 2022. godine je zakazan baraž. Evropske kvalifikacije će se igrati u 10 grupa, a direktan plasman na SP će obezbediti samo pobednici grupa, dok će u baraž 10 drugoplasiranih selekcija i dve najuspešnije ekipe iz Lige nacija koje nisu obezbedile plasman na Mondijal.

PROČITAJTE JOŠ: