VAR na Stadionu "Rajko Mitić"
ALO: Vladimir Zogović
VAR na Stadionu

ALO: Vladimir Zogović

VAR na Stadionu "Rajko Mitić", Foto: ALO: Vladimir Zogović

Fudbalska Srbija sve je bliža VAR sistemu. Poslednjih dana, šuška se nezvanično, intenzivirane su aktivnosti u naporima da već od narednog leta uživamo u znatno regularnijem i poštenijem fudbalu na domaćim terenima.

Iako niko nije javno spreman da prognozira otkad će u Super ligi i zvanično biti primenjivan takozvani „video asistent sudija”, u prvobitnoj i još uvek važećoj projekciji, kao primarni cilj definisan je jul 2020. godine. Proteklih dana obavljeno je više sastanaka, srpska delegacija boravila je i u najbližem komšiliku Hrvatskoj i na neposrednom primeru dobila egzaktne informacije o dinamici, koracima i protokolu implementacije VAR sistema.

Formirana je i radna grupa, u čiji rad su, između ostalih, uključeni i predstavnici Međunarodnog borda (IFAB), UEFA, Sudijske komisije FSS, Telekoma, FSS, Zajednice klubova Super i Prve lige.

I nedavni sastanak Slaviše Kokeze, predsednika FSS, sa Đanijem Infantinijem, prvim čovekom FIFA, delom je bio na istom talasu – obezbeđivanja finansijske pomoći našem savezu za implementaciju VAR-a. Slične korake već je preduzela i iskoristila Hrvatska, na čijim terenima će, već s prvim zvaničnim utakmicama u februaru 2020, biti uveden ovaj sistem.

Poslednjih meseci profilisan je stav o neophodnosti uvođenja VAR-a u domaći šampionat. Činjenica je da sistem budućnosti ne ostavlja mnogo prostora za čekanje, tim pre što i preostali domaći arbitri, željni napretka, nemaju mnogo šanse u trci sa kolegama iz razvijenog sveta.

Na jednoj od poslednjih sesija, delegat IFAB-a imao je jasnu poruku – priča o vremenskim rokovima u ovoj fazi nije preporučljiva, niti bi smela da bude sa obavezujućom težinom plasirana u javnosti. Sudeći, ipak, prema užurbanoj proceduri, koracima i neuobičajenoj gužbi u kancelarijama domaćeg saveza u decembarskim danima, srpski fudbal će u 2020. godini, najverovatnije, biti „jači” za VAR.