Mančester junajted - Partizan
AP Dave Thompson
Mančester junajted - Partizan

AP Dave Thompson

Mančester junajted - Partizan, Foto: AP Dave Thompson

Rasplet je takav da će Partizan, ukoliko se u narednih mesec i po dana zaista ne desi jedna totalno “luda” kombinacija nepovoljnih okolnosti (a u pitanju je konačni rasplet u LE i LŠ 2019/20, kao i rasplet u početnim kvalifikacionim kolima LE i LŠ u sezoni 2020/21), biti nosilac u žrebovima ne samo za 1, 2. i 3. kolo kvalifikacija (to smo znali još mnogo ranije), već i u žrebu za plej of, kao poslednjem “filteru” pred grupnu fazu Lige Evrope. Slede pojašnjenja…

Liga Evrope kvalifikacije Partizan

FK Partizan

Liga Evrope kvalifikacije Partizan, Foto: FK Partizan

Prethodne sedmice je Partizan, zahvaljujući overi titule Jang Bojsa u Švajcarskoj, kao i osvajanju francuskog liga kupa od strane PSŽ, uspeo da zadrži 11. poziciju (od ukupno 13 nosilaca u projektovanom plej ofu), da bi onda u subotu pobeda Arsenala nad Čelzijem u finalu engleskog FA-kupa (čime se Arsenal “katapultirao” u grupnu fazu LE, a istovremeno “spustio” gradskog rivala Totenhem u buduće kvalifikacije za LE, umesto Vulverhemptona koji sada ostaje bez Evrope) spustila na trenutnu 12. poziciju. Da se ovo poslednje nije desilo (da je Čelzi osvojio engleski FA-kup), Partizan bi danas i teoretski, dakle sa svih 100% sigurnosti, bio nosilac u projektovanom žrebu za plej of. Ovako, taj trocifreni procenat još uvek crno-beli nemaju, ali videćete da je u praksi gotovo kao da ga imaju…

Projekcija Plej ofa Lige Evrope

FK Partizan

Projekcija Plej ofa Lige Evrope, Foto: FK Partizan

Dakle kao što vidite gore, Partizan može u odnosu na trenutnu (12.) poziciju da napreduje za ukupno 7-8 mesta, a da nazaduje samo za 2 mesta. Drugim rečima, biće mu dovoljno da od tih 7-8 mogućnosti napredovanja “dođe” u praksi samo jedan jedini napredak i onda ni oba moguća nazadovanja, ako bi se oba ostvarila, ne bi Partizan mogla da spuste “ispod crte” (ispod 13. mesta koje pripada poslednjem nosiocu u žrebu za plej of).

Bazel, Kopenhagen i Volfsburg nisu favoriti za osvajanje Lige Evrope 2019/20. Šta više, samo je Bazel praktično već skoro sigurno u četvrtfinalu (nakon pobede u Frankfurtu nad Ajntrahtom čak 3:0, u prvom meču osmine finala), dok su Kopenhagen, a posebno Volfsburg prilično daleko čak i od četvrtfinala, a kamoli da sad još razmišljaju o finalu, ili čak o osvajanju Lige Evrope. Međutim sa druge strane, svako onaj ko dođe do četvrtfinala – taj klub ima samo još 3 prepreke, samo još 3 utakmice do trofeja! Ne zaboravimo da se ove sezone od četvrtfinala igra “Final 8”, u oba evropska klupska takmičenja (konkretno u Ligi Evrope u Nemačkoj, u periodu 10/21.08.2020.) i da tu pravog favorita ni ne može biti – posebno u svetlu činjenice da će se igrati i bez prisustva bilo čije publike, pa tako ni skoro sigurni nemački četvrtfinalista Bajer Leverkuzen (nakon pobede od 3:1 u prvom meču osmine finala u Glazgovu protiv Rendžersa) ne može da računa na neku bitniju prednost na “Final 8” u odnosu na konkurente. Uostalom, već u četvrtfinalu Nemci mogu ići na Inter (ako ovaj prethodno izbaci španski Hetafe, u jednom eliminacionom meču osmine finala)…Bilo kako bilo, mi ćemo već sad od srede i četvrtka (05.08. i 06.08.) kada se osmina finala LE 2019/20 bude privodila kraju, vođeni našim klupskim interesima, posebnu pažnju obratiti na sudbine Bazela, Kopenhagena i Volfsburga, pa ako se zaista desi da 21.08. pehar Lige Evrope podigne kapiten nekog od ova tri kluba – u tom trenutku će Partizan i teoretski, sa svih 100% verovatnoće, biti nosilac i u projektovanom žrebu za plej of Lige Evrope 2020/21.

Ako se ovo prethodno i ne desi, stižu ubrzo 25.08. ili 26.08. kada će u kvalifikacijama za LŠ 2020/21, u stazi pratilaca (dakle to je onaj drugi ogranak tih kvalifikacija u kojem ne nastupaju šampioni niže pozicioniranih liga, već ekipe po plasmanu u svojim visoko pozicioniranim ligama), nastupiti i turski Bešiktaš i dobro poznata, češka Viktorija Plzenj. Obe ove ekipe su (uz bečki Rapid, koji nas ne interesuje u ovom smislu) nosioci u žrebu u za njih početnom 2. kolu kvalifikacija, a za rivale će imati po jednu od ove tri ekipe – grčki PAOK, holandski AZ Alkmar ili hrvatsku Lokomotivu. Specifičnost ovog ogranka kvalifikacija za LŠ je da se gubitnici u tom 2. kolu sele u 3. kolo naših kvalifikacija za LE, tako da nama ne odgovara da Bešiktaš i Viktorija (oba kluba imaju jače klupske koeficijente od nas) budu ti gubitnici. Nama će biti dovoljno da samo jedan od ova dva kluba opravda ulogu favorita i prođe dalje u kvalifikacijama za LŠ (posle gubitnici u 3. kolu ne idu u plej of za LE, već direktno u grupnu fazu LE!) i Partizan bi time i teoretski, sa svih 100% verovatnoće, bio nosilac u projektovanom žrebu za plej of Lige Evrope 2020/21.

početak meča Partizan - Mančester junajted

Alo/Vladimir Zogović

početak meča Partizan - Mančester junajted, Foto: Alo/Vladimir Zogović

Ako se i ovo gore prethodno opisano ne dogodi, već sutradan 27.08. se igra 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope 2020/21. Tada na teren ne ide samo Partizan (za koga se nadamo da će sigurno izboriti plasman dalje), već i kiparski APOEL i švedski Malme. Desi li se da ispadne samo jedan od ova dva kluba, ponovo smo sa svih 100% verovatnoće nosioci u projektovanom žrebu za plej of Lige Evrope 2020/21.

A ako se i ovo gore opisano ne desi, onda čekamo 17.09. kada će se igrati utakmice 2. kola kvalifikacija za LE. Tog dana očekujemo svakako nastup našeg Partizana (za koga verujemo da prethodno neće imati problema u 1. kolu), ali i još 6-7 ekipa čija ste imena videli gore u grafici (sigurno APOEL, Malme, Galatasaraj i BATE, kao i najmanje dve od tri ekipe kada su u pitanju Bazel, Kopenhagen i Volfsburg). Prolazak Partizana u 3. kolo i ispadanje samo jednog od navedenih 6 ili 7 klubova bi ponovo sa 100% verovatnoće značilo Partizanovu osiguranu poziciju nosioca u projektovanom žrebu za plej of Lige Evrope.

Toliko na temu željene evropske budućnosti kada je u pitanju žreb za plej of Lige Evrope, a mi sada da se vratimo na ono što im najpre sledi u Evropi, a to su žreb za 1. kolo kvalifikacija (sledećeg ponedeljka, 10.08.2020.), kao i potencijalni rivali u tom 1. kolu koje se, da ponovimo, igra 27.08.2020:

Prvo kolo kvalifikacija

FK Partizan

Prvo kolo kvalifikacija, Foto: FK Partizan

Prvi pogled na ovaj spisak gore govori da desno na njemu imamo 47 potencijalnih rivala (nepovlašćene ekipe u žrebu), pri čemu će njih 8 „stići“ iz preliminarnog kola (u spisku su desno sa zvezdicom označeni nosioci u žrebu tog preliminarnog kola, računa se da će oni proći u 1. kolo).

Jedna važna napomena o duelima klubova iz Srbije sa onima iz Hrvatske, ali i o susretima klubova iz Srbije i BiH: Od pre nekih 12-13 godina, otprilike neposredno nakon onih dešavanja u Mostaru na utakmici Zrinjski – Partizan (2007. godine), postalo je jedno nepisano pravilo u strukturama UEFA da se ovakva “ukrštanja” klubova (SRB / HR, odnosno SRB / BIH) ubuduće izbegavaju, da se sprečava da do tih susreta uopšte može doći! Jedini izuzetak od tog nepisanog pravila čini žreb za plej of i to samo onaj u kvalifikacijama za Ligu šampiona! Zbog toga je Partizan 2015. mogao u plej ofu za LŠ da ide na Dinamo, baš kao što je na isti klub voljom žreba mogla da ide i Crvena zvezda prošle sezone.

Iz tog razloga od gore prikazanih 47 potencijalnih rivala Partizana u 1. kolu kvalifkacija za LE odmah oduzmite sarajevski Željezničar i banjalučki Borac. Naime, UEFA kod ukrštanja SRB / BIH ne pravi apsolutno nikakvu razliku iz kog BIH-entiteta dolazi neki klub. Takvo ukrštanje, kao i naravno ukrštanje SRB / HR, jednostavno se ne dozvoljava. Ono je dozvoljeno kada su u pitanju Srbija i ostale nekadašnje YU-republike (uverili smo se kao klub više puta u to), a dozvoljeno je i kada su u pitanju naša zemlja i Albanija (i u to smo se uverili u jesen 2017. godine).

Sada dolazimo do “čuvenih” podgrupa pred glavni žreb, a upravo su one idealno “sredstvo” za UEFA da se eliminišu za njih neželjena ukrštanja koja smo gore opisali (a postoje tu naravno i drugi slučajevi, pomenućemo ovde samo Rusiju i Ukrajinu, ili Jermeniju i Azerbejdžan…). Pre žreba će se formirati podgrupe i to 7 podgrupa sa po 10 timova i 2 podgrupe sa po 12 timova. Time će broj naših potencijalnih rivala pred žreb biti sveden na samo 5 ili 6 klubova (a među njima sigurno neće biti BIH-predstavnici Željezničar i Borac).

Mančester junajted - Partizan

EPA/Peter Powell

Mančester junajted - Partizan, Foto: EPA/Peter Powell

• Poljaci (2 kluba), Slovaci (3 kluba), Rumuni (1 klub), pa i Bugari (2 kluba) bi mogli da zaobiđu crno-bele u žrebu 1. kola, bez obzira da li bi bili žrebani kao domaćini ili kao gosti. To bi u fudbalskom smislu bili najteži protivnici u ovom početnom kolu.
• Albanci (2 kluba) su takođe nepoželjan rival, posebno ukoliko bi morali da gostuju, bez obzira na činjenicu da će se svakako igrati bez prisustva publike. Tu su svakakve tenzije moguće, a Partizanu trebaju zdravi igrači i što manje opterećeni kartonima za naredne runde kvalifikacija.
• Klubovi iz Azerbejdžana (1 klub), Jermenije (2 kluba) ili Gruzije (3 kluba) su takođe nepoželjni ukoliko bi morali da im gostuju – reč je o daljim destinacijama, teškim klimatskim uslovima i po pravilu vrlo “tvrdim” ekipama, nezgodnim uprkos nedostatku nekog većeg fudbalskog kvaliteta. Imali smo već i ne baš tako prijatna iskustva sa tih destinacija…
• Preostalih 29 klubova bi predstavljali vrlo dobar žreb za Partizan, bez obzira da li bi se utakmica igrala na stadionu u Humskoj, ili bi Partizan morao da gostuje. 

PROČITAJTE JOŠ: