NOVI SKANDAL U ITALIJI Sve je namešteno!

Slučaj urugvajskog fudbalera Luisa Suaresa, koji igra za špansku Barselonu, a trebalo je da se preseli u Italiju, poprimio je razmere skandala, jer mu je namešten ispit iz italijanskog jezika, neophodan za dobijanje drzavljanstva, iako ne zna ni reči tog jezika.

Luis Suarez
Luis Suarez, Foto: EPA/Rafael Marchante

“Ne može biti jednostavnije: mi prihvatamo bogate, a mrzimo siromašne”, napisala je novinarka portala TPI.it, Lara Tomaseta.

Skandal je izazvao oštre rekacije javnosti i konkretne akcije tuzilaštva koje već ispituje i utvrđuje odgovornost umešanih, ne samo iz sveta sporta, već i rukovodilaca do sada prestižne institucije Univerziteta za strance u Peruđi. Pod istragom su rektor i generalni direktor univerziteta i neki nastavnici koji su učestvovali u čitavoj farsi.

Prišluskivanje financijske policije otkriva sramnu ulogu onih koji bi trebalo da budu autoriteti.

“Ne povezuje reči”, “da, ali on zarađuje 10 miliona po sezoni, ne mozemo ga oboriti”, ili “ uči napamet fraze”, ovo je deo presretnutih razgovora koji su objavljeni u medijima.

Fudbaleru koji ne zna ni reči italijanskog pitanja iz ispita su data unapred da nauči napamet odgovore, a ispit koji za obične smrtnike traje dva i po sata on je završio u nekoliko minuta.

“Suarez je pokazao da poseduje sve kvalitete da postane perfektan Italijan, od onih koji veruju da zemlja pripada snalazljivim, a ne sposobnim, lukavim, prijateljima prijatelja, onima koje poreporučuju, koji su servilni prema bogatima, onima koji slede interese pre pravila, arogantnim koji mogu sebi da priušte kupovinu rezultata do kojih treba doći zaslugama”, piše portal TPI.it

Skandal je još jednom stavio u centar paznje i aktuelizovao polemiku o pitanju koje već niz godina nije rešeno u Italiji: pravo na automatsko drzavljanstvtvo, (pravni termin "Ius soli" ) što znači da oni koji su rođeni u jednoj zemlji automatski imaju pravo na drzavljanstvo, bez obzira na poreklo roditelja.

Prema vazečem zakonu u Italiji, deca roditelja koji su poreklom stranci, čak i ako su rođeni u Italiji, da bi dobili drzavljanstvo kada postanu punoletni moraju da ispune sve zahteve, kao neko ko je tek došao.

Da bi neko mogao traziti italijansko državljanstvo mora da ima najmanje tri godine boravka, ličnu kartu, i stalni prihod koji ne moze biti manji od 9.000 evra godišnje, a naravno i položen ispit iz znanja italijanskog jezika.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi