Matijas Sindelar
Printscreen
Matijas Sindelar

Printscreen

Matijas Sindelar, Foto: Printscreen

Utakmica u znak pripajanja Austrije Nemačkoj odigrana je 3. aprila 1938. godine, sa idejom proslave novog savezništva.

Duel koji je trebao da posluži kao predstava koja će zabaviti nacističku vrhušku i ujedno biti poslednja utakmica Austrije pod njenim imenom, trebala je da se završi dogovorenim rezultatom. Prema pojedinim pričama susret je trebao da bude završen remijem, dok je prema drugim navodima nalog bio da Nemačka trijumfuje.

Pročitajte još:

U svakom slučaju, za razliku od većine saigrača, Matijas Sindelar nije prihvatio režiju nacista, suprotstavio im se i "bacio rukavicu u lice".

Po mnogima najbolji fudbaler predratnog doba već u prvom poluvremenu je pokazao nadmoć u odnosu na igrače Nemačke, nekoliko puta je bio u prilici da zatrese mrežu protivnika, ali to nije činio. Želeo je da demonstrira snagu, da rivala drži na mukama.

Nakon što se zabavio, u drugom poluvremenu Sindelar je konačno prekršio naređenje i zatresao mrežu. Pogodak kao da nije bio dovoljan da pokaže svoju nadmoć, pa je provokaciju začinio plesom ispred svečane lože u kojoj su sedeli predstavnici Nemačke.

Njegov pogodak ohrabrio je i druge fudbalere kojima je Austrija bila u srcu, pa je do kraja meča Karl Sesta golom potvrdio pobedu. Austrijanci su sa svojim sunarodnicima na tribinama proslavili pobedu, stadionom je grmelo "Osterajh, Osterajh", a izdanje Sindelara je ostalo upamćeno kao jedan od najvećih šamara nacistima.

Samo nekoliko meseci kasnije, 23. januara 1939. godine, Sindelar je preminuo od trovanja ugljen-monoksidom. Nikad nije utvrđeno da li je sjajni fudbaler ubijen ili je počinio samoubistvo, a kako nacistički zakoni u tim slučajevima žrtvama nisu ostavljali pravo na državnu sahranu u izveštaju je navedeno da je život izgubio nesrećnim slučajem.

Sahrani je prisustvovalo oko 15.000 ljudi.

Bonus video: Aleksandar Lutovac: Ostvario sam dečački san, možemo još mnogo da postignemo