Zvezda - Partizan
FK Crvena zvezda
Zvezda - Partizan

FK Crvena zvezda

Zvezda - Partizan, Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda se sa ekipom iz Humske sastajala 162 puta i iz tih duela crveno-beli imaju pozitivan skor. Prvi večiti derbi odigran je 5. januara 1947. godine, kada je Crvena zvezda pobedila Partizan na njihovom terenu rezultatom 4:3. Meč je obeležio het-trik Zvezdinog fudbalera Jovana Jezerkića, a četvrti gol za Zvezdu delo je Predraga Đajića. Takođe, prvi gol u večitom derbiju postigao je upravo Jezerkić i time se upisao u istoriju srpskog fudbala.

Što se tiče dosadašnjih duela, crveno-beli su od ukupno 162 utakmice u nacionalnom šampionatu pobedili 64 puta uz 227 postignutih golova, 51 put do sada se meč završio nerešenim ishodom, a 47 puta je večiti rival bio bolji. Poslednji duel između Crvene zvezde i Partizana odigran je u okviru 24. kola Superlige Srbije prošle sezone i završen je nerešenim rezultatom 0:0.

Ekipa Partizana sastoji se od odličnih pojedinaca, kako mladih tako i iskusnih fudbalera. Na golu je bivši reprezentativac Vladimir Stojković. U odbrani se nalaze tri povratnika u crno-beli tabor – Svetozar Marković, Ivan Obradović i Ivan Miljković, uz iskusnog Bojana Ostojića i Kamerunca Maki Banjaka. U veznom redu su Zdjelar, Natho i Suma, kao i povratnik Miloš Jojić. Po krilima igraju Filip Stevanović i Takuma Asano, dok u napadu imaju nekoliko opcija – dva nova igrača Bajebeka i Holendera, kao i iskusnog Lazara Markovića. Koji će sastav trener Stanojević izabrati, ostaje da se vidi, a imao je šta i da kaže pred večiti derbi: 

Aleksandar Stanojević

FK Partizan

Aleksandar Stanojević, Foto: FK Partizan

Žao mi je što se derbi neće igrati sa publikom, mnogo mi nedostaju naši navijači. Jedva čekam da se vrate na severnu tribinu, jer mi fale na utakmicama, ali znam da će srcem i dušom biti uz naš klub, mene i igrače. Što se utakmice tiče, dosta sam fokusiran na sam rad sa fudbalerima i na spremanje meča. Večiti derbi je nešto što ljubomorno treba da se čuva u Srbiji, to je svetinja. Mi moramo da budemo ponosni što imamo nešto što je specijalno na svetu, sve okolno poput peckanja i sličnih stvari, treba prihvatiti sportski, sve dok se ne prelaze granice normale i prijatnosti. Znam šta želim, znam kako smo radili i ne treba mi dodatna motivacija sem te da je večiti derbi. Moraš da daš celog sebe, jer to su utakmice koje se ne ponavljaju. Budu taj dan i nema ih više, a tada moraš da budeš pravi – rekao je Stanković.

Zvezda može da se osloni na mlade snage. Već nekoliko meseci okosnicu tima čine Veljko Nikolić, Željko Gavrić, Njeguš Petrović, sa klupe Andrija Radulović, koji sa nestrpljenjem čekaju današnji derbi kako bi se pokazali u najboljem svetlu i stekli samopouzdanje u narednim mečevima. 

Dejan Stanković

FK Crvena zvezda

Dejan Stanković, Foto: FK Crvena zvezda

Glavni arbitar 163. večitog derbija je Novak Simović iz Lovćenca. Pomagaće mu Milovan Ristić i Dalibor Đurđević.

Prvi put derbi je pod reflektorima odigran 7. maja 1972. o to je bio jubiralni 50. susret dva tima, a 37. večiti derbi igran 5. decembra 1965. godine je prvi meč Crvene zvezde i Partizana koji je prenošen na televiziji.

Koji će biti ishod derbija?

 

Zvezdina najveća pobeda ostvarena je 17. novembra 1968. u okviru 43. derbija kada su crveno-beli slavili rezultatom 6:1. S druge strane, Partizan je slavio najvišim rezultatom 7:1- 6. decembra 1953.

Jedini gol direktno iz kornera postigao je u 81. prvenstvenom derbiju Dragan Stojković.

Prvi derbi koji je završen bez golova je odigran 1. oktobra 1961. i to je bio 29. susret večitih rivala.

Rekordna poseta je zabeležena 7. novembra 1976. i tada je Zvezda slavila sa 1:0, a na tribinama Marakane bilo je oko 100.000 gledalaca, od čega 90.142 sa plaćenim ulaznicama.

U prvom i, do danas, jedinom večitom derbiju odigranom bez publike 1. marta pre 12 godina – Crvena zvezda je savladala Partizan rezultatom 4:1.

PROČITAJTE JOŠ: