Mane Bajić, Mustafa Hasanagić, Ivan Ćurković
Marko Metlaš
Tim Partizana 1966. godine

FK Partizan

Tim Partizana 1966. godine, Foto: FK Partizan

Zvanično je treći strelac u istoriji Partizana s 355 postignutih golova, ali ako se zna da ih je dao na svega 337 odigranih mečeva, Mustafa Hasanagić je najubojiti golgeter crno-belih svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od tih pogodaka postigao je 13. aprila 1966, kad je ekipa Mančester junajteda poslednji put gostovala u Humskoj. Bilo je tada 2:0 za crno-bele i obezbeđen je prolaz u finale Kupa Evroskih šampiona, gde su kasnije poraženi od Real Madrida rezultatom 1:2, iako su do 70. minuta bili u rezultatskoj prednosti.

- Uf, to mi je jedna od najdražih utakmica u dresu Partizana i naravno da se sećam tog pogotka. Lopta je došla s desne strane, bio je buket igrača, skočio sam najviše i glavom zatresao mrežu. Inače, imam prosek više od jednog gola po utakmici, a polovinu, ako ne i više od toga, postigao sam upravo glavom - kaže u razgovoru za „Sport plus“ Mustafa Hasanagić.

Mustafa Hasanagić

Marko Metlaš

Mustafa Hasanagić, Foto: Marko Metlaš

I pre pola veka, baš kao i sada, Mančester junajted je bio favorit, a legendarni igrač crno-belih pojašnjava koji je bio ključ uspeha.

- Samo vera u sebe i ništa drugo. Ukoliko mene pitate, Mančester je te godine bio najjači tim u Evropi. Svi smo bili uvereni da će osvojiti titulu. Međutim, nismo se predavali, a treba priznati i da smo u pojedinim momentima imali sreće. Oni su promašili svoje šanse, mi smo to kaznili preko Bečejca i mene, te smo uspeli da pobedimo i plasiramo se u finale. Koliko su oni zaista bila jaka ekipa najbolje se vidi u podatku da su već naredne godine bez problema osvojili evropsku titulu - kaže Hasanagić i nastavlja:

- Ali, i mi smo imali mnogo jak tim. Primera radi, te godine reprezentacija Jugoslavije igrala je meč protiv Sovjetskog saveza, a čak devetorica članova te selekcije bili su iz Partizana. Stvarno smo imali dobar tim.

Žao mi je što ne mogu da dođem na utakmicu

Kad je slavni Mančester junajted prošli put dolazio u Humsku, Mustafa Hasanagić je bio na terenu, a ovoga puta ga neće biti ni na tribinama. Trenutno sam u Francuskoj i žao mi je što neću moći da budem na stadionu, ali ću sigurno gledati prenos iz Humske i nadam se da ću imati razloga da se ponovo radujem - ističe Hasanagić.

Upoređujući vreme od pre 53 godine s ovim današnjim, Mustafa Hasanagić smatra da ne bi bilo iznenađenje da se istorija ponovi.

- Gledao sam Mančester protiv Az Alkmara i protiv Liverupla prošlog vikenda i mislim da Partizan ima šanse da ostvari pozitivan rezultat, možda čak i da pobedi. Mi smo dokazali da veličina kluba ne igra bitnu ulogu i verujem da ova današnja generacija može ponovo da savlada „đavole“ - kaže Hasanagić.

 

 

BONUS VIDEO

Ostojić, štoper Partizana: Uz pun stadion do uspeha protiv Mančester junajteda