Crvena zvezda - Olimpijakos
Alo Vladimir Markovic
Andrija Živković

Tanjug/Dimitrije Goll

Andrija Živković, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Finiš prelaznog roka sa nestrpljenjem čekaju i navijači Olimpijakosa koji se nadaju da će u klub stići Andrija Živković Mediji javljaju da će transfer biti basnoslovan - između 25.000.000 i 30.000.000 evra. Ključeve transfera drži Žorž Mendeš. Šta bi na ovaj transfer rekli navijači Partizana, koji mu nikad nisu oprostili način na koji je napustio Humsku, a sad će ni manje ni više nego u bratski klub najljućeg rivala Crvene zvezde. 

Najmoćniji menadžer današnjice poznat po nadimku Superagent bi bio umešan u oba transfera: Prodaju Podensea i dovođenje Živkovića.

Prvo treba da se završi Podenseov transfer što ne bi trebalo da bude teško. Iako nije formalno vlasnik Vulverhempotona, Mendeš suštinski vuče sve konce u klubu i doveo je gomilu svojih klijenata u klub. Od trenera i stručnog štaba do polovine prvog tima. Žoao Mutinjo, Ruben Neveš, Rui Patrisio, Leander Denodnker, Raul Himenez, Adama Traore, Pedro Neto, Flavio Kristovao, Bruno Žordao, Diogo Žota, Ruben Vinagre… Sve su to Mendešovi igrači u timu Vulverhmeptona. Podense bi trebalo da nastavi niz.

Olimpijakos ne može da odbije ogromnu ponudu Vukova za igrača kojeg je pre godinu i po dana platio Sportingu 7.000.000 evra. Uostalom, imali su dogovor sa Mendešom kada im je dovodio Podensea da će prihvatiti dobru ponudu posle godinu dana. Ova iz Vulverhmeptona je svakako takva.

Podenseov odlazak bi popunio kasu Olimpijakosa, ali bi i ostavio rupu u timi. Prirodna zamena je Lazar Ranđelović, ali grčki velikan želi još jednog igrača jer kao da ne veruje dovoljno nekadašnjem fudbaleru niškog Radničkog. Istina, i veliko letnje pojačanje Maksi Lovera bi mogao da odigra na toj poiziciji, ali njemu više leži uloga u sredini napada nego po krilu. A svakako nije ostavio baš najbolji utisak u prvih šest meseci.

Andrija Živković

AP Photo/Martin Meissner

Andrija Živković, Foto: AP Photo/Martin Meissner

Tako je Mendeš predložio Olimpijakosu da angažuje Andriju Živkovića koji je ove sezone skoro nestao sa fudbalske mape. Zahvaljujući dobrim odnosima sa Benfikom, Mendeš je prihvatio na sebe da reši situaciju sa Živkovićem. Srpski ofanzivac je pre tri i po godine došao u Benfiku iz Partizana u besplatnom i kontroverznom transferu. Zahvaljujući bivšem predsedniku Draganu Đuriću, klub iz Humske je tada ostao bez obeštećenja, ali su se lepo naplatili Živković, njegov otac i agenti. Kako to obično biva sa besplatnim transferima…

U prve dve i po sezone u Benfiki je pružao dobre partije, bilo je i interesovanja klubova poput Sevilje, Evertona, ali Benfika nije htela da ga prodaje. Prošle zime je Živković nestao iz prvog tima Benfike. Dolaskom trenera Laža i lansiranjem Žoaoa Feliksa, tadašnji srpski reprezentativac je izgubio mesto u prvoj postavi, a potom i u timu. Benfika je htela da ga proda letos jer je Živkovićev ugovor takav da raste svake godine. Prve sezone po dolasku iz Partizana, ugovor mu je iznosio 2.100.000 evra, ove sezone je Benfika dužna da mu isplati 4.000.000 evra, a sledeće sezone u poslednjoj godini ugovora čak 4.900.000 evra.

Jasno je zašto lisabonski klub želi da se reši Srbina, ali i zašto Živković ne želi da ide i ne smeta mu to sedi na tribinama. Sličnu situaciju je prihvatio i u Partizanu pred odlazak.

Ove sezone je odigrao samo jedan meč u Liga kupu, dok u ostalim utakmicama Orlova nije bio ni u protokolu. Polako pada u fudbalski zaborav, nema ga ni na spisku selektora reprezentacije i Mendeš mu nudi da u Olimpijakosu oživi karijeru. Benfika bi jedva dočekala da skine njegovu veliku plata sa leđa, ali je skoro izvesno da mladi Nišlija u Pireju ne bi mogao da računa na ogroman ugovor koji ima u Lisabonu.

Ima opciju da još godinu i po dana ne igra fudbal u Benfiki i da prima veliki novac, ali i da nestane sa fudbalske mape. Ima i opciju da za manji novac zaigra u Olimpijakosu i možda poput Podensea opet postane zanimljiv klubovima iz najjačih liga.