Crvena zvezda
Alo/V. Žarić
Crvena zvezda

Alo/V. Žarić

Crvena zvezda, Foto: Alo/V. Žarić

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom? U ovoj situaciji je obrnuto... Ili, ako vam je lakše, koga ti hlebom, on tebe kamenom.

Naime, dok se predstavnik srpskih medija potrudio da objasni Slovacima kako da izbegnu eventualni klinč sa "delijama" na mečevima trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Crvene zvezde i Trnave, oni su počastili uvredama, ne samo našeg novinara, već i celokupan srpski narod.

Novinar uglednog i tiražnog slovačkog medija kontaktirao je našeg kolegu pred prvi meč na "Marakani" da odgovori na pitanja koja su zanimala slovačku javnost, a što se tiče njihovog rivala, odnosno našeg predstavnika Crvene zvezde.

Osim retkog pitanja "ko je najveća zvezda u redovima crveno-belih", vezanog konkretno za dešavanja na terenu, uglavnom su preovladavala pitanja u vezi sa najvatrenijim pristalicama srpskog šampiona.

Crvena zvezda

Alo/M.Metlaš

Crvena zvezda, Trnava, Foto: Alo/M.Metlaš

"Zašto su "delije" bratski klub sa Spartakom i Olimpijakosom, "koliko su agresivni navijači Crvene zvezde, "šta čeka navijače Spartaka iz Trnave u Beogradu", "kako se odbraniti od "delija" i slična pitanja postavljena su našem kolegi, koji ima dobru saradnju sa slovačkim novinarom i uvek međusobno dele informacije iz srpskog, odnosno slovačkog fudbala (podsetimo da je zahvaljujući njemu, "Alo!" dao detaljnu analizu Sejdube Sume, prošlogodišnjeg najzvučnijeg pojačanja Partizana i najskupljeg u istoriji kluba koji je došao iz Slovana iz Bratislave).

Naš novinar je odgovorio da su Srbi gostoprimljiv narod, da Srbija i Slovačka nikada nisu bile neprijateljske zemlje, tako da Slovaci u Beogradu mogu da se osećaju kao kod kuće. Što se najvatrenijih navijača tiče i kako biti siguran da sukoba sa "delijama" neće biti, posavetovali smo simpatizere Trnave da navijaju sportski, da podržavaju svoj tim, kao i to da ne provociraju u smislu nošenja Partizanovih obeležja na meču sa Crvenom zvezdom i da ne pokazuju i skandiraju škakljive političke parole, naročito one koje propagiraju takozvano nezavisno Kosovo.

Intervju našeg kolege za slovačke medije

Printscreen

Intervju našeg kolege za slovačke medije, Foto: Printscreen

Kolega iz pomenutog tiražnog slovačkog medija napisao je korektan tekst koji je poslao našem novinaru i zahvalio se na korisnim informacijama. Čitaoci, bar oni koji iole normalno razmišljaju, složili su se da političkih provokacija i huliganizma ne sme biti na tribinama, ali ne bi bilo "zanimljivo" da u svakom žitu nema pomalo kukolja.

Naime, pored nekoliko korektnih komentara, pojavio se i jedan poprilično skandalozan.

- Ako ne provociraju? Ako nemaju zastavu Kosova? Ako su iz "prave" zemlje? To je rekao novinar? Jedino ako je neki prikriveni huligan... Znači ako neko nije iz zemlje koja Srbima ne odgovara, ne treba da dolazi? To je razlog što se u Beogradu ne igra evropski fudbal. Ti Srbi se već sto godina ponašaju kao majmuni. Kad bi neki Alipaša iz Bagdada došao u Srbiju sa kosovskim obeležjima izgubio bi glavu. Ovo je fudbal, nije rat - glasio je komentar slovačkog čitaoca.

Skandalozan komentar slovačkog čitaoca na račun Srba

Printscreen

Skandalozan komentar slovačkog čitaoca na račun Srba, Foto: Printscreen

Kao prvo, naš kolega je dao savete slovačkim navijačima kako da izbegnu navijački sukob sa "delijama", a složićete se da vređanje Srbije, propagiranje nezavisnosti Kosova i mahanje Partizanovim obeležjima ispred najvatrenijih pristalica Crvene zvezde nije nešto što bi moglo da se preporuči. Uostalom huliganizma je uvek bilo i nažalost uvek će ga biti, ali nisu ga izmslili "delije", "grobari", niti bilo koji srpski navijači.

Kao drugo, nije tačno da se u Beogradu ne igra evropski fudbal. Zahvaljujući Zvezdi i Partizanu koji iz godine u godinu igraju minimum kvalifikacije za Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope, a neretko se i plasiraju u grupnu fazu, evropski fudbal se i te kako igra u srpskoj prestonici. I ne samo u Beogradu... Evropski fudbal se igra i u Novom Sadu, a posle dugo godina i Niš je imao priliku da vidi evropske utakmice. O nekim ranijim periodima i uspesima u Evropi, naročito kada su Zvezda i Partizan u pitanju, ne treba trošiti reči.

Crvena zvezda

Alo/M.Metlaš

Crvena zvezda  Trnava, Foto: Alo/M.Metlaš

Kao treće, zaista nismo razumeli smisao rečenice "Srbi se već sto godina ponašaju kao majmuni", osim da je to klasična uvreda, nezasnovana ni na čemu drugom osim odbojnosti dotičnog Slovaka prema Srbiji i našem narodu.

Da li je potrebno komentarisati rečenicu "Kad bi neki Alipaša iz Bagdada došao u Srbiju sa kosovskim obeležjima izgubio bi glavu"?

Možemo samo da odgovorimo kontrapitanjem neznanom slovačkom čitaocu kako bi se osećao da neka tamošnja pokrajina sa većinskim češkim, poljskim ili mađarskim stanovništvom proglasi nezakonitu nezavisnost, koja je u svim segmentima suprotna međunarodnom pravu... Kako bi se osećali da neki stranac (ili kako on kaže Alipaša iz Bagdada) dođe u Slovačku sa obeležjima potencijalnih takozvanih nezavisnih pokrajina Žilinski kraj, Trenčijanski kraj, Banskobistricki kraj i tome slično...

Uostalom, na dvomeču Crvena zvezda - Trnava nije bilo nikakvih incidenata, niti sukoba između dve grupe navijača. "Delije" su pokazale Slovacima kako se bodri voljeni klub, dok su fudbaleri iz Ljutice Bogdana na terenu pokazali ko je bolji i ko ide u plej-of za Ligu šampiona.

Komentari (1)

Dea

19.08.2018 11:14

Delije su trebali da ponesu transparent Bratislava je Ceska i zivelo Cesko pivo itd..