Zoran Njeguš i advokat Aleksandar Aleksić
Dejan Briza/Alo
Zoran Njeguš i advokat Aleksandar Aleksić

Dejan Briza/Alo

Zoran Njeguš i advokat Aleksandar Aleksić, Foto: Dejan Briza/Alo

Zoran Njeguš (47), bivši fudbaler Crvene zvezde, oslobođen je juče u Specijalnom sudu u Beogradu optužbi da je prao novac za Vitomira Bajića, koji je preminuo u zatvoru u Italiji, u kojem je bio zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina. Zbog pranja novca, na dve i po godine i novčanu kaznu od 500.000 dinara osuđena je Draginja Bajić, udovica Vitomira Bajića.

- Drago mi je što je skinuta ljaga sa mog imena. Srećan sam, naravno, što je sudsko veće donelo ispravnu presudu i dokazalo da nisam imao nikakve veze sa pranjem para. Malo sam još nekako pod utiskom. Nadam se da će ova presuda biti potvrđena - izjavio je juče poznati fudbaler za „Alo!“.

Inače, u obrazloženju presude, sudija je naveo da je doneta jednoglasno.

Preporučujemo:

- Lažno je prikazivano vlasništvo lokala i stanova u Beogradu i na Zlatiboru, kako bi se prikrilo da je stvarni vlasnik Vitomir Bajić, protiv kog se pred sudom u Milanu vodio postupak za trgovinu drogom. Njegova supruga Draginja Bajić je da bi sprečila oduzimanje imovine, znajući da potiče od krivičnog dela, prenela imovinu na optuženog Nemanju Obradovića - rekao je sudija u obrazloženju presude.

Draginja Bajić, udovica Vitomira Bajića, juče se nije pojavila na izricanju presude, a sud je doneo odluku i da joj oduzme lokal na Zlatiboru, površine veće od 170 kvadrata.

Optuženi Nebojša Đokić je zbog poreske utaje kažnjen sa dve godine zatvora i 500.000 dinara, a obavezan je i da državi Srbiji vrati više od 12 miliona dinara. Optužbi su oslobođeni i Nemanja Obradović i Željko Papić.

Aleksandar Aleksić, jedan od Njeguševih advokata, izjavio je juče za „Alo“ da su apsolutno zadovoljni prvostepenom presudom.

Zoran Njeguš, bivši fudbaler Crvene zvezde

Dejan Briza/Alo

Zoran Njeguš, bivši fudbaler Crvene zvezde, Foto: Dejan Briza/Alo

- Mislim da je sudsko veće apsolutno na zakonit i ispravan način cenilo dokaze i donelo jedinu zakonitu odluku. Sačekaćemo obrazloženje presude. Pretpostavljamo da će se Tužilaštvo za organizovani kriminal žaliti, a mi ćemo naravno na to napisati odgovor. Videćemo kakvu će konačnu odluku doneti Apelacioni sud u Beogradu. Njeguš od početka nije menjao svoju odbranu, koja je u saglasnosti sa svim izvedenim dokazima, kao što sam i naveo u svojoj završnoj reči, koju je u potpunosti prihvatilo sudsko veće - rekao je Aleksić za naš list i dodao:

- Ključno je da se u momentu kada se dogovarao o prodaji lokala sa pokojnim Bajićem, Njeguš ni na koji način nije mogao znati da novac potiče od bilo kakvog krivičnog dela, pošto je poternica za Bajićem bila raspisana 15. novembra 2010. i on je odmah sutradan ekstradiran Italiji.

Advokat Danilo Šarić: Ovo je posthumni proces

Advokat Danilo Šarić, koji zastupa Draginju Bajić, rekao je za „Alo!“ da će uložiti žalbu. - Odbrana Draginje Bajić smatra da je presuda pravno neodrživa. To je kompleksan predmet i sud je pogrešno primenio strazburšku i varšavsku konvenciju, koje se odnose na sprečavanje pranja novca. Trebalo je bolje da se primeni Ustav i Zakon Srbije na konkretan slučaj. Nije utvrđeno da postoji predikativno krivično delo ni presuda za to. Iz italijanskih spisa se ne može utvrditi da je Bajić vršio krivično delo i da je iz njega proistekla imovinska korist. To nije utvrđeno ni ovom presudom. To je ključni argument za oslobađanje. Ovo je bilo posthumno suđenje - izjavio je Danilo Šarić.

Sve ovo što je Njeguš radio, a to su rekli i svedoci, bio je dogovor iz oktobra 2009. Znači, ni na koji način on nije mogao znati da je taj novac, koji mu neko nudi da kupi lokale koji su u njegovom vlasništvu, stečen na nelegalan način - naglasio je Aleksić.

Advokat Danilo Šarić

Dejan Briza/Alo

Advokat Danilo Šarić, Foto: Dejan Briza/Alo

On ističe da je, posle smrti, obustavljen postupak protiv Bajića u Milanu.

- Bajić nikad nije osuđen, jer je umro u zatvoru. Postupak je obustavljen i ako nema pravosnažne odluke, onda nema ni pranja novca. Jer prema evropskoj konvenciji o pranju novca, da bi neko mogao biti osuđen, taj neko od koga je uzeo pare, mora biti osuđen - naglašava Aleksić.

Igrao za Atletiko Madrid, Sevilju…

Zoran Njeguš je bivši fudbaler i sadašnji trener Zlatibora iz Čajetine. Za Crvenu zvezdu je odigrao 103 zvanične utakmice. Osvojio je dva nacionalna kupa 1996. i 1997. godine. U redove crveno-belih stigao je iz užičke Slobode. Njeguš je dobrim partijama u Zvezdi skrenuo pažnju inostranih klubova, pa je leta 1998. prešao u Atletiko Madrid. Boju dresa nije menjao, a za tri sezone u dresu madridskih crveno-belih odigrao je 52 ligaška meča. Karijeru je nastavio u Sevilji, za koju je od 2001. do 2004. godine. U ovom klubu je i završio igračku karijeru.

Za reprezentaciju je odigrao sedam mečeva. Kasnije se posvetio trenerskom pozivu.

Pročitajte još: