Goran Obradović
Transfermarkt
Bagdad

AP/Hadi Mizban

Bagdad, Foto: AP/Hadi Mizban

Sve je počelo kao bajka, a onda se pretvorilo u horor!

PROČITAJTE JOŠ:

Goran Obradović, mladi srpski fudbaler, pre samo nedelju dana stigao je u Bagdad, gde je trebalo da zaigra za univerzitetski klub Thalaba. Srpski internacionalac je oberučke prihvatio novi fudbalski izazov, ali sa novim klubom odradio je samo dva treninga jer su u iračkoj prestonici počele masovne demonstracije u kojima ima i brojnih ljudskih žrtava. Za Obradovića je tada nastao pravi pakao.

Goran Obradović

Transfermarkt

Goran Obradović, Foto: Transfermarkt

Klub za koji je trebalo da zaigra se raspao, iz uprave kluba mu se niko nije javljao, a u hotelu u kom je bio odseo otkazano mu je gostoprimstvo. Faktički, mladi Srbin je ostavljen na cedilu u gradu u kom svakodnevno besne nasilne demonstracije za čije je razbijanje angažovana i vojska. Na ulicama Bagdada svakodnevno je na desetine mrtvih, a kraj protesta u kojima hiljade nezadovoljnih Iračana demonstrira protiv vlade i dalje se ne nazire.

Bagdad

AP/Hadi Mizban

Bagdad, Foto: AP/Hadi Mizban

Poginulih 110, ranjenih 6.000

Više od 110 Iračana je poginulo, a 6.000 ranjeno protekle nedelje od kada u Bagdadu i gradovima na jugu traju protesti protiv iračke vlade.

Suočen sa gotovo bezizlaznom situacijom, Obradović se obratio Ambasadi Srbije u Bagdadu za pomoć i asistenciju da bezbedno napusti Irak. Ispostavilo se da je to bio dobar potez. Ambasador Srbije u Iraku Uroš Balov i osoblje naše diplomatske misije najpre su obišli Obradovića, iako se njegov hotel nalazio u epicentru najžešćih sukoba. Naše diplomate su mu sugerisale da se hitno evakuiše, bez obzira na to što je put do aerodroma bio pod stalnom blokadom. Međutim, ambasador Balov i njegovi saradnici uspeli su da obezbede podršku policijskih snaga da sporednim putevima organizuju evakuaciju srpskog fudbalera.

Uroš Balov

Ambasada Srbije u Iraku

Ambasador Srbije Uroš Balov (levo), Foto: Ambasada Srbije u Iraku

Ova rizična operacija završila se na najbolji način, a Goran je od juče u Beogradu, u krugu porodice, zbog čega nije mogao da sakrije sreću. U isto vreme, on je izrazio ogromnu zahvalnost našem ambasadoru i osoblju srpske ambasade u Bagdadu jer, kako kaže, ne zna kako bi se sve završilo da nije bilo njihove pravovremene i profesionalne reakcije.

BONUS VIDEO

Andrea Trinkijeri na konferenciji za novinare pred utakmicu protiv Tofaša!

 

 

Komentari (1)

Mile Lojpur

09.10.2019 12:35

Lepo, ali zasto se svi ne povuku? Nemoj da ovaj Balov prodje kao Potezica u Libiji.