Filip Kostić, Mijat Gaćinović i Luka Jović
Profimedia
Miroslav Stević

Alo/Marko Đoković

Miroslav Stević, Foto: Alo/Marko Đoković

Miroslav Miki Stević, bivši jugoslovenski fudbaler s dugogodišnjim stažom u Nemačkoj, nema dilemu da će Srbi nastaviti da vladaju Frankfurtom.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad na Majni, peti po broju stanovnika u Nemačkoj, decenijama je bio stalno ili privremeno boravište mnogih naših državljana koji su put zapadne Evrope krenuli trbuhom za kruhom. Nekada odredište srpskih intelektualaca, zatim estradnih umetnika, ali i pripadnika podzemlja, danas je mesto gde čak trojica srpskih fudbalera s uspehom brane broje tamošnjeg bundesligaša Ajntrahta.

Jovićeva ekstremna statistika i netačne informacije

Luka Jović (21) u subotu je postigao svoj 23. gol u sezoni, pa svetski mediji bruje o utrkivanju fudbalskih giganata za njegov potpis.

- Jović ove sezone ima ekstremno dobru statistiku. Malo je fudbalera njegovih godina na evropskom tržištu koji se mogu pohvaliti sličnim karakteristikama i statistikom. Naravno da takve činjenice bude znatiželju i interesovanje mnogih velikana. U svemu tome ima mnogo tačnih i netačnih informacija, pa ne bi bilo dobro da takve spekulacije negativno utiču na Luku. Za njega je važno da izabere pravu sredinu, jer je pred njim velika budućnost, a sve ostalo je u drugom planu. Pokazao je da mu nemačka liga odgovara - poručio je Stević.

Na krilima „orlova“, klub iz Frankfurta nezadrživo gazi ka Ligi šampiona, elitnom fudbalskom takmičenju na Starom kontinentu.

- Frankfurt je poznat kao internacionalni grad u kojem se stranci veoma brzo integrišu. Poznato je da su naši ljudi decenijama bili zastupljeni u svim sferama društva, počevši od intelektualnih i estradnih krugova, a nije tajna da je Frankfurtom šetalo i mnogo članova srpskog podzemlja. Danas su to sportisti, fudbaleri. Može se reći da su Srbi u ovom gradu pustili korenje. Stanovnici Frankfurta, jednog od najvećih saobraćajnih čvorova na svetu, uvek su raširenih ruku dočekivali strance - počeo je priču Miki Stević za naš list.

Filip Kostić, Mijat Gaćinović i Luka Jović

Profimedia

Uzdanice Ajntrahta: Filip Kostić, Mijat Gaćinović i Luka Jović, Foto: Profimedia

Nekadašnji igrač Borusije iz Dortmunda, Minhena 1860 i Dinama iz Drezdena, danas priznati stručni konsultant na nekoliko nemačkih televizija, ističe da Srbi iz Ajntrahta odličnim partijama otvaraju vrata novim, mladim igračima sa našeg podneblja.

- Fudbal je timskim sport i lakše je doći do izražaja u celini koja skladno funkcioniše. Naravno da je za svakog našeg čoveka priznanje kada srpski fudbaleri ostvaruju učinak kao Jović, Kostić i Gaćinović. Na taj način, oni otvaraju vrata za neke nove igrače iz Srbije koji bi mogli da krenu njihovim stopama - dodaje Stević.

Ajntraht je trenutno na četvrtom mestu u Bundesligi, koje obezbeđuje direktan plasman u Ligu šampiona.

- Dosadašnji rezultati su bolji od očekivanih i za svaku su pohvalu. Zasluge idu i na račun sportskog direktora Fredija Bobića, koji vodi odličnu politiku kada je reč o transferima. Od odabira igrača do stručnog štaba, stvorio je homogenu sredinu. Smatram da je Menhengladbah (5. mesto, dva boda manje od Ajntrahta) trenutno u padu forme, a da je Ajntraht stabilan i ne bi me začudilo da do kraja sezone nastavi u ovom ritmu. Konkretno, da izbori plasman u Ligu šampiona. Klub odlično funkcioniše, za to je zaslužno mnogo faktora, ali nema dileme da su srpski igrači doprineli tim rezultatima - kaže jugoslovenski reprezentativac sa Svetskog prvenstva 1998. godine.

Filip Kostić, Fredi Bobić i Luka Jović

Profimedia

Filip Kostić, Fredi Bobić i Luka Jović, Foto: Profimedia

U nedeljnom meču Bundeslige, „frankfurtski orlovi“ su rutinski savladali Štutgart (3:0), a junak utakmice bio je Filip Kostić, koji je dva puta zatresao mrežu „švaba“. Bio je to osmi gol u sezoni za Kragujevčanina, uz deset asistencija.

- Filip Kostić, po mom mišljenju, igra najstandardnije od svih naših fudbalera u Ajntrahtu. Sazreo je kao igrač, godinama je u Nemačkoj. U fudbalu se gledaju samo oni koji postižu golove, a ponekad se zanemaruju neke sporedne stvari. Što se Filipovog učinka i konstantnosti u igri tiče, ovo je njegova najbolja sezona u karijeri - zaključio je Miki Stević.