Navijači Srbije i Rusije
Profimedia
Navijači Srbije i Rusije

Profimedia

Navijači Srbije i Rusije, Foto: Profimedia

Istorijske okolnosti i mišljenja političara su se godinama menjali, ali bratski odnos srpskog i ruskog naroda nikada nije, vrlo verovatno nikada i neće. Upravo zbog toga će srpski navijači na Mondijalu u Rusiji moći da se osećaju kao na domaćem terenu.

Za tuču i 15 godina zatvora

Englezi su već počeli da plaše svoje navijače koji će otputovati u Rusiju na SP. Predstavnici britanske policije upozorili su fanove da nikako tokom Mondijala ne izazivaju nerede, pošto bi po pozitivnom pravu u Rusiji mogli da budu osuđeni i na 15 godina zatvora.

- Očekujemo od engleskih navijača da budu u fan zonama i da se ne ponašaju kako ne dolikuje, bez obzira na to što će verovatno imati metu na sebi - posavetovao je Mark Robertson, zamenik šefa odeljenja za kontrolu navijača. Britanci očekuju da će u Rusiju otputovati između 10.000 i 20.000 navijača.

 „Orlovi“ će mečeve igrati u Samari (protiv Kostarike), Kalinjingradu (rival će nam biti Švajcarci) i Moskvi (spektakl protiv Brazila), a stanovnici ovih gradova i te kako su vezani za Srbiju. Naravno, najviše od svih fudbalski navijači.

Većina problematičnih pristalica vodećih moskovskih klubova često dolaze u Beograd kod svojih „pobratima“ iz Humske, sa „Marakane“ ili Karaburme, dok su navijači Krila Sovjetov iz Samare u bratskim odnosima sa Zemuncima.

Svi oni, kako se može videti na internetu, s nestrpljenjem dočekuju kolege iz Srbije i nude im svaku pomoć, uz obećanje da im u Rusiji neće faliti ni dlaka s glave.

Zbog svega viđenog na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, gde su se svakodnevno sukobljavali ruski, poljski i engleski huligani, policija u Rusiji će imati pune ruke posla.

Tuča Rusa i Engleza na EP 2016

EPA/Peter Powell

Tuča Rusa i Engleza na EP 2016, Foto: EPA/Peter Powell

Najkritičnije bi moglo da bude u Kalinjingradu, zbog blizine granice s Poljskom, a i činjenice da meč 3. kola protiv Belgije u tom gradu igraju upravo Englezi.

Ko nema kartu, ide na godišnji

Aleksander Jarošuk poziva sugrađane koji nemaju kartu za neku od četiri utakmice koje će biti odigrane u tom gradu da napuste svoje domove.

- Ko nema ulaznicu, neka ode negde na selo, ne mora da odlazi na posao. Ovim želimo da smanjimo gužvu i da svima obezbedimo što udobniji boravak - kaže Jarošluk.

- Srbi ne moraju da se brinu, oni su naša braća, biće zaštićeni, ali Englezi i Poljaci moraju da nas se čuvaju. Ove sa Ostrva nikako ne volimo, a sa Poljacima imamo neraščišćene račune još od 2012. godine - razmenjuju huligani pretnje putem interneta.

S druge strane, Aleksander Jarošuk, gradonačelnik Kalinjingrada, apeluje na sugrađane da učine sve da se posetioci u tom gradu osećaju prijatno i da im pomognu ukoliko zatraže bilo kakvu pomoć.

- Pozivam sve sugrađane da budu gostoljubivi i ljubazni, pogotovo oni koju znaju engleski. Neka pomognu svakome kome je pomoć potrebna kako bi se svih 100.000 turista, koliko ih očekujemo u našem gradu, osećalo prijatno - rekao je Jarošuk, prvi čovek Kalinjingrada.

SPRINT najava

Alo.rs

SPRINT, Foto: Alo.rs

 

Komentari (5)

Ujka Zitko PFK

03.12.2017 20:29

Koji bre bratski odnos? To se narkodileri medjusobno gotive.Rusi alkoholicari i nasilan narod.

ors

03.12.2017 21:13

jedva cekam utakmicu sa svicom.pozdrav za bracu ruse!

ciancarlocianini

03.12.2017 23:43

Ako se nastavi sa ovakvim pretnjama moze nam se desiti Svedska `92 kad je Srbija izbacena a po svoj prilici ce se oduzeti pre Rusiji organizacija ako se politicka previranja i odnosi u svetu tacnije sa Rusijom ne poboljsaju tako da moramo na sve biti spremni ali pre svega svoje strasti smiriti a sa Svicom sto rece jedan a znaju i ptice sta misli i da jedva ceka a gde igraju vecinom Albanci a trener Srbin Petrovic trebalo bi zaboraviti jer nam je dosta huligana,blacenja i ponizavanja po svetu.

steva

04.12.2017 08:20

@ciancarlocianini - taj "trener Srbin Petrovic" je ustvari Hrvat ...ne pricaj o onome o cemu pojma nemas,...

BHF

04.12.2017 09:58

NeZaboravite neki 80_ti godina Englezi i Italijani u Briselu su napravili masakr gdje je preko 30 navijaca bilo ubijeni sa obadvije strane ,ovo na SP Rusija nije sala + Isis sto upucuje pretnje.Ja idem akoBogDa u Junu za Rusiju ali bice vruce..