FK Bajern FK PSŽ
EPA/Lluis Gene Pool
FK Bajern FK PSŽ

EPA/Lluis Gene Pool

FK Bajern FK PSŽ, Foto: EPA/Lluis Gene Pool

Liga šampiona će biti ukinuta 2022 ili najkasnije 2024. godine, eksluzivno javljaju engleski i španski mediji. Najbogatiji klubovi su nezadovoljni sadašnjim sistemom takmičenja u Ligi šampiona, kao i načinom raspodele novca, i spremni su da napuste elitno evropsko takmičenje da bi formirali Evropsku Superligu koju bi, kako tvrde mediji, podržala FIFA. 

Da li će najbogatiji klubovi napustiti Ligu šampiona?

 

Evropska Superliga bi bila zatvorenog tipa, imala bi 18 ili 20 klubova, a najboljih osam bi se plasiralo u nokaut fazu, kojom bi se odlučivao šampion. Klubovi bi tako imali mnogo više utakmica nego sad, samim tim bi i zarada bila mnogo veća, a ono što je najvažnije, bila bi izbegnuta gostovanja protiv klubova iz Istočne Evrope. jedan od preduslova za formiranje novog takmičenja je i smanjivanje domaćih liga na 16 ili maksimalno 18 klubova, što će sigurno biti kamen spoticanja u narednom periodu. Uz to, moraće da se promeni i sistem takmičenja u domaćim kupovima, ili će velikani jednostavno istupiti iz državnih nokaut takmičenja.

Samo pet država bi imalo predstavnike

Osnivače Superlige zanima samo tržište u pet država - Engleskoj, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji. Klubovi iz ostalih država, bez obzira što su davali prvake Evrope, poput Portugala, Srbije i Rumunije, nisu interesantni osnivačima novog takmičenja. 

Želja najbogatijih klubova je da novoformirano takmičenje počne već od sezone 2022/23, mada to neće biti lako izvodljivo jer je sadašnji format Lige šampiona dogovoren do kraja sezone 2023/24, pa bi UEFA mogla da tuži sve velikane ako svojevoljno istupe iz elite. UEFA se prethodnih godina na sve načine borila da ubedi klubove da ostanu u Ligi šampiona, nuđene su i neke promene formata takmičenja, ali nijedan nije zadovoljio velikane, a posebno su najbogatiji bili nezadovoljni jer nije dovoljno povećan nagradni fond. Zbog toga su klubovi predvođeni Realom, Bajernom, Juventusom, Barselonom, Liverpulom, Pari sen Žermenom i Mančester Junajtedom odlučili da pokrenu kampanju za formiranje novog takmičenja. Navodno je obezbeđen fond od 4,6 milijardi evra koji bi bio namenjen učesnicima, a sve to bez TV prava i ulaznica, pa je jasno da bi zarada klubova u odnosu na Ligu šampiona bila duplirana, ako ne i triplirana.

Kako navode mediji, Premijer liga bi dala najmanje pet klubova, od kojih su sigurni samo Liverpul i Mančester Junajted, dok bi za preostala tri mesta konkurisali Arsenal, Čelzi, Mančester Siti i Totenhem. Iz Italije bi siguran bio Juventus, ali se očekuje da zaigraju i milanski klubovi, a mestu se nadaju i Roma, Lacio i Napoli. Iz Nemačke bi stigli Bajern i Borusija Dortmund, a iz Francuske PSŽ i možda Lion i(li) Marselj. Ideja je da Liga ne bude potpuno zatvorenog tipa, već da dva ili tri kluba mogu da ispadnu i da njihova mesta popune neki drugi klubovi. Plan je za sad svakako u fazi razrade, ali je jasno da je procec napuštanja Lige šampiona od strane velikana započet i čini se, nepovratan. 

PROČITAJTE JOŠ: