Slovaci pred vratima nok-aut faze
Tanjug/AP
Slovaci pred vratima nok-aut faze

Tanjug/AP

Slovaci pred vratima nok-aut faze, Foto: Tanjug/AP

Slovaci su od samog starta bili svesni da je pobeda nad moćnim igračkim kadrom "Gordog Albiona" skoro pa nemoguća misija. Sa druge strane, postoji ona poslovica: "Bolje vrabac u šaci nego golub na grani". Upravo tog vrapca koji im je donosio treće mesto u grupi, Slovaci su odlučili da čuvaju.

Selektor Jan Kozak postavio je defanzivnu varijantu kako bi okrnjio Engleze i osvojio zlata vredan bod. Kormilar najjače Ostrvske reprezentacije Roj Hodžson od starta je, razumljivo, jurio prvo mesto u grupi, tako da je u uvodnim minutima bilo evidentno da ćemo gledati jedno taktičko nadmudrivanje.

Englezi su konstantno napadali, a šanse su se ređale kao na traci, preko Vardija, Runija, Lalane, Kejna... Slovaci sa druge strane uspeli su na momente da priprete kada bi se Englezi uspavali, a jedinu pravu priliku imao je Vladimir Vajs početkom drugog poluvremena. Ipak, Džo Hart nije dozvolio iznenađenje.

Kako je vreme odmicalo, Englezi su sve više napadali i očajnički pokušavali da dođu do gola, ali je taktika Slovaka i koncentrisana defanziva uspela da osujeti Engleze da zabeleže novu pobedu, dok je Slovačka stekla četiri boda i u boljoj je poziciji od Albanaca koji se u A grupi takođe nalaze na trećem mestu, ali imaju bod manje. Slovaci će morati da sačekaju rasplet u drugim grupama pošto četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz šest grupa idu u osminu finala.

GRUPA B:

Vels: 6

Engleska: 5

Slovačka 4

Rusija:1