Jugoslavija - Danska
youtube/ Danidan
Slaviša Jokanović

EPA/Peter Powell

Slaviša Jokanović, Foto: EPA/Peter Powell

Ove subote je trebalo da se odigra finale Lige šampiona, a nakon klupske sezone bi počelo Evropsko prvenstvo.

Umesto toga usledila je pandemija koronavirusa i poremetila planove.

Englezi su se podsetili datuma 31. maja 1992. godine, dan kada je Jugoslavija izbačena sa Evropskog prvenstva 1992. godine, dan kad si iz Švedske naši fudbaleri poslati kući 10 dana uoči turnira, a zamena za našu zemlju je ubrzo došla.

11. juna Danska je igrala protiv Engleske u Malmeu, a naši su trebali da budu tamo, baš kao i u finalu protiv Nemačke, koji Danci osvojili!

"Do trenutka kad smo stigli na Evropsko prvenstvo '92 nedostajali su nam važni igrači!" - iskren je Jokanović!

"Darko Pančev je postigao 10 golova u kvalifikacijama! Mogli smo da uradimo nešto veliko sa igračima koje smo imali, a za mesec dana taj tim bi bio još jači. To je bilo veoma ružno vreme. Timovi nisu hteli da igraju prijateljske protiv nas. Igrali smo u Firenci, otišli smo potom za Švedsku. Postojale su glasine." - istakao je  Jokanović: "Bili smo prvi tamo koji su stigli, prevarili smo ih!"

Ipak, to nije pomoglo tadašnjoj selekciji, ubrzo su uklonjeni!

"Bilo smo veoma razočarani. Hteli smo da žarko da pokažemo šta smo mogli da uradimo, ali iz političkog razloga smo se vraćali nazad, osećali smo se očajno. Morali smo da čekamo još koji dan kako bi organizovali let za Beograd. Potom je usledio kvar sa avionom i nismo mogli da poletimo. Čekali smo 10 sati dok nas nisu pustili!"

Otkrio je kako su se i ostali osećali:

"Bilo je traumatično za sve nas. EP 92 bi bilo naše veliko takmičenje, mnogi od nas bi tada čekali do 30. godine za sledeće. U mom slučaju Svetsko prvenstvo u Francuskoj bi to bilo! Isto tako je bilo i za Mijatovića, Mihajlovića, Jugovića. Bili smo mladi sportisti, a da nismo znali šta se dešavalo! Izgubili smo šansu. Ipak, drugi su patili više, naši problemi su bili sportski, nešto poptuno drugo se dešavalo tamo!" 

Gledali su svoje zamene kako osvajaju ovo takmičenje na televiziji: 

"Nismo bili raspoloženi da ih gledamo" - rekao je Jokanović i dodao: "Pobedili smo ih u Kopenhagenu, iako su nas pobedili u Beogradu. Prošlo je nekoliko meseci, dosta toga se dogodilo, i stigli su mirni. Pobedili su samo jednom do finala, izbrisao sam ceo turnir iz moje memorije. Nismo mogli da budemo deo toga i to je to! Bili smo izbačeni i iz kvalifikacija za SP 94 i EP 96! Ljudi govore da bi smo mnogo toga uradili da smo dobili šansu!"