Kristijano Ronaldo, Juventus
Tanjug/AP
Kristijano Ronaldo, Juventus

Tanjug/AP

Kristijano Ronaldo, Juventus, Foto: Tanjug/AP

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin izjavio je da je Superliga "sramotan predlog" nekoliko klubova "vođenih pohlepom" i istakao da igrači tih klubova neće moći da igraju za svoje reprezentacije na Evropskim i Svetskim prvenstvima.

- Oni neće moći da predstavljaju svoje reprezentacije ni na jednoj utakmici. UEFA i fudbalski svet ujedinjeni su u borbi protiv sebičnog projekta nekoliko klubova motivisanih pohlepom - rekao je Čeferin posle sastanka Izvršnog odbora UEFA u švajcarskom Montreu.

On je naveo i da stvaranje Superlige predstavljanja "pljuvanje u lice svim ljubiteljima" fudbala.

Sindikat profesionalnih fudbalera FIFPro najavio je da će se "usprotiviti" bilo kakvim merama, poput isključenja igrača iz nacionalnih timova čiji su klubovi najavili učešće u evropskoj Superligi.

- Najava stvaranja Superlige, koja se dogodila u noći između nedelje i ponedeljka - ostavlja igračima puno zabrinutosti i pitanja - navodi se u saopštenju FIFPro.

FIFPro je izrazio žaljenje što se igrači "koriste kao imovina i poluga u tim pregovorima".

Fifpro je upozorio da će se "energično suprotstaviti merama obe strane koje bi mogle da naruše prava igrača, poput njihovog isključenja iz reprezentacija".

Dvanaest najbogatijih evropskih fudbalskih klubova su kasno sinoć postigli dogovor o osnivanju Superlige. Dogovor su postigli Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, Juventus, Milan i Inter.

Za predsednika Superlige je izabran prvi čovek "kraljevskog" kluba Florentino Peres, dok će potpredsednici biti Andrea Anjeli iz Juventusa i Džoel Glejzer iz Mančester junajteda.

PROČITAJTE JOŠ: