Hao Handong
EPA/Chen hui
Runze i Hao

Privatna arhiva

Sin i Otac: Runze i Hao, Foto: Privatna arhiva

Među milion Kineza čije ime ili prezime glasi Hao u Srbiji bi slavu mogao da stekne Runze Hao (23). Već se istakao u dresu Radničkog golom koji je Nišlijama doneo bod, sa igračem manje, u Kruševcu.

Hao, koji je rođen u Dalijanu, ima izražene fudbalske korene. Njegov otac Hao Handong (50) najbolji je strelac selekcije Kine sa 41 golom na 107 utakmica. Predvodio je napad klubova Baji (48/19) i Dalijana (130/78), u kome je bio trener. Kao fudbalera formirao ga je Milorad Kosanović, koji je kormilareći Dalijanom ostvario briljantne rezultate. Igrom sudbine i Runzea trenira čovek koji ima veze sa Vojvodinom - Radoslav Batak.

Hao Handong

EPA/Chen hui

Hao Handong, najbolji strelac u istoriji reprezentacije Kine, Foto: EPA/Chen hui

Kakve su vaše impresije o ovom momku?

- Radnički sam preuzeo 25. februara, odmah po povratku iz Tajlanda, tako da nisam imao pravu predstavu o svim igračima. Malo pre mene stigao je Runze, koji je povremeno igrao u Hrvatskoj (Lokomotiva), Španiji i Portugalu. Odmah sam kod njega primetio da je poslušan, ima radne navike i ostale karakteristike koje odlikuju Kineze. Zbog toga se i našao u sastavu za meč protiv Napretka - analizira Batak za „Alo!“ kineskog fudbalera.

Čini se da će biti vaš tajni adut?

- Iskreno, muka nas je naterala da u Kruševcu ukažemo šansu Runzeu. Ostali smo bez isključenog štopera Maslaća, a Kinez, za razliku od oca, ima sjajne predispozicije za defanzivnu igru. Prirodno je da od njega očekujem sve bolje partije kako vreme bude odmicalo.

Radoslav Batak

Alo!/Marko Metlaš

Radoslav Batak, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Devojka smanjuje napetost

Runze Hao tek treba da se dokaže i zablista, a ima i veliku podršku.

- Živi sa devojkom i sigurno je to jedan od razloga što nije napet i izgubljen u stranom svetu. Veoma je komunikativan, igrači ga obožavaju i rado se sa njima druže - kaže Batak.

Bio je dobar u odbrani, a postigao je i vredan pogodak?

- Gubili smo i morali da igramo na sve ili ništa. Momak je impresivno odigrao kolektivnu fazu odbrane, a posrećilo mu se da u poslednjim trenucima pogodi mrežu. Neka vrsta nagrade nama za hrabrost da mu ukažemo šansu za pošten odnos.

Kako se sporazumevate?

- Inteligentan momak koji je dosta putovao, nije mu strano da uči jezike. Perfektno govori engleski, što olakšava posao nama iz stručnog štaba, ali i saigračima. Zaista je veliki profesionalac. Potrudio se da nauči osnovne srpske reči koje se koriste u igri kako bi se lakše snalazio i kapirao dogovore.