Dragoslav Šekularac
Alo.rs
Dragoslav Šekularac

Alo.rs

Dragoslav Šekularac, Foto: Alo.rs

Anđeo ili đavo? To pitanje se postavlja kada se spomene njegovo ime. On na začuđujući način ume da nametne ličnost, načinjenu od lakoće, tehničke elegancije i ogromne privlačnosti. Taj mali čovek, uvek nasmejanog lica i optimističnog raspoloženja, predstavlja svet za sebe.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Tako je, u najkraćem, Šekija opisao Rober Vernj, poznati novinar uglednog „Frans fudbala“. Isti onaj koji je predviđao da će baš osmica plavih, posle blistavo odigranog SP 1962. u Čileu, dobiti „Zlatnu loptu“ za tu godinu. Francuz je duboko verovao u to, sve dok sjaj Zvezdine zvezde nije pomračila njegova sopstvena pesnica, koja, nažalost, nije promašila glavu sudije Tumbasa u niškoj areni.

Pre nego što ga je đavolska strana ličnosti dovela do tog crnog septembarskog popodneva, Dragoslav Šekularac je uživao u anđeoskoj slavi. Vozio je „vespu“, pa „bubu“, među prvima u Beogradu, pojavljivao se na ekskluzivnim mestima, družio se s umetnicima, radio je sve da bi popularnost van stadiona preneo u svakodnevni život. I uspevao je, jer uz sebe imao armiju obožavalaca.

- Pele me je naučio kako da budem popularan. Rekao mi je: „Šeki, ako si dobar prema navijačima, oni to vraćaju. Moraš da ispunjavaš i njihove želje“. Poslušao sam ga.

REKLI SU O ŠEKIJU

GORAN VESIĆ, ZAMENIK GRADONAČELNIKA BEOGRADA

Odlazak umetnika osiromašio Beograd

- Beograd je siromašniji jer smo ostali bez jednog od najvećih fudbalera. Šekularac je kao igrač i trener ostavio neizbrisiv trag pokazavši da fudbal može da bude umetnost. Obezbedio je večno pamćenje i poštovanje svih, pa i generacija koje nisu imale sreću da ga gledaju na terenu.

MILUTIN ŠOŠKIĆ, NAŠ LEGENDARNI GOLMAN

Pravio je šou s nama na treningu Partizana

- Šeki je umeo nekoliko dana pred večiti derbi da dođe do našeg pomoćnog terena i da nas začikava. Najviše je voleo da provocira Vasovića. Pretio mu je da će sići na teren i proturiti mu loptu kroz noge. Onda ga mi pustimo na trening, i to u Partizanovoj opremi, i tada počne šou.

Poziranje boginji Olji

Znao je Šekularac i da zgrozi Jugoslaviju, na primer brisanjem cipela nasred Terazija petohiljadarkom, tada najvećim apoenom u socijalističkoj državi, u kojoj je radnička klasa jedva sastavljala kraj s krajem. Tvrdio je uporno da je želeo da pokaže saigraču iz Zvezde i prijatelju još od detinjstva Vladici Popoviću („nije mnogo trošio“, govorio je za njega) da mu pare ne znače ništa, ali je svakako postigao cilj - pričalo se i pisalo o njemu.

- Mnogo anegdota je ispričano o meni. U svakoj je bilo 80 odsto istine i 20 odsto izmišljenog. Međutim, ne smeta mi. Da sam imao današnju zrelost, napravio bih mnogo lepih poteza u životu. Imao sam slabu glavu za ove dobre noge - priznao je kralj driblinga u poodmaklim godinama.

Dragoslav Šekularac

Fotodokumentacija "Borba"

Dragoslav Šekularac, Foto: Fotodokumentacija

Slava, kao i dan-danas, donosi i društvo lepih žena. Šeki je to koristio i bio veliki zavodnik. Imao je, potvrdio je to i u nedavnom intervjuu za „Alo!“, pet velikih ljubavi. O imenima nije hteo. U ono vreme ipak nije krio da je jedna od njih bila poznata slikarka Olja Ivanjicki.

- Kakva lepota i um. Boginja. Uživao sam da joj poziram. Ne mogu da prežalim ukradeni akt, poklon od nje.

Mesec dana u „Padinjaku“

Dragoslav Šekularac

Fotodokumentacija "Borba"

Dragoslav Šekularac, Foto: Fotodokumentacija

Završio je i na filmu. Na vrhuncu popularnosti, 1962. godine (pre Niša, pre), glumio je - sebe, naravno. Ali ne fudbalera. Bio je režiser, koji koristi privilegiju da zavitlava celu ekipu izazivajući niz smešnih situacija. Osim njega, u komediji „Šeki snima, pazi se“ reditelja Marijana Vajde igrale su tadašnje pop ikone Lola Novaković i grupa „Sedmorica mladih“.

Partizanovci najbolji prijatelji

Šeki je nebrojeno puta naglašavao da je Zvezda bila njegov život, ljubav kojoj je darovao najlepše godine mladosti. To, međutim, nije značilo da je mrzeo druge klubove, pogotovo ne Partizan. Naprotiv. Mnoge dane i noći je proveo sa Zoranom Miladinovićem, Miloša Milutinovića je smatrao prijateljem za sva vremena, Milutin Šoškić mu je bio kao brat, posebno je cenio Velibora Vasovića...

- To je bilo viteško vreme fudbala. Zvezdaši i partizanovci jesu bili suparnici, ali samo dok traje utakmica. Kad se završi, sednemo u kafanu, pevamo, grlimo se... Moji najbolji prijatelji su bili partizanovci - pričao je Šeki.

Snimio je i LP ploču „Šeki tvist“, igrao je hokej za Zvezdu protiv Partizana... Bilo je, međutim, trenutaka i kada se slava poigrala sa Šekijem. Kao u ondašnjem Titogradu, pedesetih godina 20. veka. Zvezda je tamo gostovala, a to je jednom narodnom heroju bila prilika da vidi čuvenog fudbalera. Televizije još nije bilo.

- Uđe maser u sobu i kaže mi za želju heroja da me upozna. Ja, naravno, odmah izađem, onako u majici i bermudama, s bejzbol kapom na glavi i sandalama na nogama. I kad izađoh pred njega, mlad i mršav, on reče: „Viđu, viđu, očekivao sam planinu od čovjeka, a ono jado“ - prisećao se Šekularac.

Drugi heroj ga je oterao u zatvor! Takođe na jednom od gostovanja u državi u kojoj su vladali komunisti, Šeki nije mario za upozorenje lokalaca da ne govori ružno o njihovom slavnom drugu. „Ma ko mu je*e majku“, u inat je terao po svom. Ne očekujući osvetu uvređenog narodnog heroja.

- Odležao sam mesec dana u Padinskoj skeli. Nisu mogli da me spasu ni Krcun, ni Ranković. Srećom, tada sam uvideo da moja opijenost slavom neće trajati večno.

SUTRA: BOGATSTVO OD ARKANA