Beli orlovi
Privatna arhiva
Beli orlovi

Privatna arhiva

Beli orlovi, Foto: Privatna arhiva

Četvrtak, 10. januar 2019. godine, ostaće upamćen kao dan kad se fudbalski svet u Beogradu oprostio od Dragoslava Šekularca, jednog od najboljih fudbalera koje je ta igra ikada imala. Samo dan ranije, u više od 7.000 kilometara udaljenom Torontu, srpski iseljenici okupljeni oko Fudbalskog kluba Beli orlovi ostvarili su svoj dugogodišnji san i osnovali fudbalsku akademiju. 

Beli orlovi

Privatna arhiva

Beli orlovi, Foto: Privatna arhiva

Dileme nije bilo, ustanova koja će školovati najtalentovanije dečake i devojčice iz tog dela sveta ponela je ime po nekadašnjem prvotimcu tog kluba, legendarnom Šekiju.

Dragoslav Šekularac

Alo!/M. Metlaš

Dragoslav Šekularac, Foto: Alo!/M. Metlaš

- FK Beli orlovi je klub velike tradicije ovde u Kanadi, prvaci države smo bili 1974, 2008 i 2016. godine, a osnovala ga je srpska zajednica iz ovog kraja i predstavlja miks profesionalaca iz Srbije i domaćih talenata. Ideja o osnivanju akademije traje već dugo, a konačno smo uspeli da je sprovedemo u delo - počinje priču za „Alo!” Uroš Stamatović, čovek koji će uz Branislava Vukomanovića rukovoditi projektom, i nastavlja:

Šekularac, ponos Toronta

Nakon Šekijeve smrti, Beli orlovi su se na emotivan način oprostili od legendarnog fudbalera, a tom prilikom su, između ostalog, napisali:

- Šeki će ostati upamćen i kao igrač i kao trener srpskih Belih orlova. U klub je došao 1975. i zbog toga je imao velikih problema. Po tadašnjoj politici, Orlovi su bili zabranjeni četnički klub. Šeki je pobrao sve simpatije ovde u Torontu, na ponos naše zajednice u celoj Kanadi.

- Ovo je bivši klub Dragoslava Šekularca i bili smo skrhani vešću o njegovoj smrti. Pokrenuta je inicijativa da se škola nazove po njemu, jer takav igrač i čovek to zaslužuje. Nije naivno bilo u tim vremenima doći i igrati u srpskom klubu u dijaspori. Sad samo treba da kontaktiramo sa Šekijevom porodicom, da vidimo da li se oni slažu.

Šekularac je u Belim orlovima sredinom sedamdesetih godina prošlog veka proveo godinu dana kao igrač, a 2006. godine se vratio i kao trener, zbog čega je u Torontu omiljen.

- Narod ga ovde voli i poštuje, pogotovo zbog onoga što je učinio za naš klub. Postoji još jedna zanimljivost koja povezuje njega i naš klub. Šekularac je rođen 8. novembra, a baš taj dan je Mitrovdan, što je krsna slava našeg kluba. Sve nekako liči na sudbinu - kaže Stamatović.

Srpski klub otvoren za sve

Iako su Beli orlovi osnovani kao srpski klub, prema rečima Uroša Stamatovića, vrata Akademije „Dragoslav Šekularac” biće otvorena za sve.

- Ovo je prvi korak da omogućimo deci da osećaju pripadnost jer je ovo klub naše zajednice, koji je, naravno, otvoren i za ostale nacije. Imamo mnogo toga u planu, dosta ponuda i za turnire i za gostovanja tokom leta, a imamo i veliku pomoć sponzora - kaže Stamatović.

Pored Stamatovića, školu će voditi Branislav Vukomanović, bivši fudbaler Zete, Radničkog iz Niša, kao i mnogih klubova u Evropi, a predsednik kluba je Dragan Bakoč.