RTS Luka Jović
AP/ Martin Meissner
Nemačka - Srbija

EPA/AP

Nemačka - Srbija, Foto: EPA/AP

RTS je izgubio pravo na prenose utakmica fudbalske reprezentacije Srbije, koje će ubuduće biti prenošene na Sport klubu i kanalu Nova S. Javni servis je izdao saopštenju na svom sajtu, i poručio je da je neophodno da se preduzmu mere, kako bi se primenili propisi koji regulišu tržište televizijskih prava i kako bi se poštovao Zakon o elektronskim medijima.

PROČITAJTE JOŠ:

RTS Luka Jović

AP/ Martin Meissner

RTS Luka Jović, Foto: AP/ Martin Meissner

Prenosimo saopštenje RTS-a u potpunosti!

- Samo građani Srbije nisu u mogućnosti da prate mečeve svoje reprezentacije, jer terestrijalna prava nisu ponuđena nijednoj nacionalnoj televiziji, kao što je to regulisano u susednim zemljama. Javni servis Srbije smatra da su gledaoci opravdano nezadovoljni i da je neophodno da se preduzmu mere kako bi se primenili propisi koji regulišu tržišta televizijskih prava.

- Pravo prenosa sportskih događaja koji su na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja, prema Zakonu o elektronskim medijima Republike Srbije može da ostvari samo televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

- Na listi najvažnijih događaja nalaze se prenosi sportskih događaja poput finalnih mečeva Svetskog prvenstva u odbojci, mečeva fudbalske reprezentacije Srbije u okviru Lige nacija, kvalifikacija i mečeva na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2020. godine.

- Uprkos važećim zakonima, građani Srbije na to neće imati pravo i biće uskraćeni za praćenje velikih sportskih događaja.

- Ekskluzivni vlasnik televizijskih prava pomenutih sportskih događaja je preduzeće koje u vlasništvu ima specijalizovane sportske kanale i ne raspolaže nacionalnom frekvencijom.