Salcburg
AP, Profimedia.rs
Salcburg

AP, Profimedia.rs

Salcburg na terenu, Foto: AP, Profimedia.rs

„Red bul“ ima udela u četiri tima - pomenutom Salcburgu, Lajcpigu, Njujorku i Brazilu. Prisutni su i u Formuli 1, imaju dva tima (Aston Martin i Toro Roso - Honda), kao i hokejaški klub Minhen.

Međutim, otkako su kupili Salcburg, koji se do tog trenutka zvao Austrija Salcburg, 2005. godine, promenili su klupske boje. Dobar deo navijača je bojkotovao novog gazdu, pa je formiran klub po imenu Austrija Salcburg. Dakle, i to malo vatrenih fanova je pobeglo sa tribina. Ostala je pozorišna publika koja voli da gleda fudbal uz kobasice i pivo.

Salcburg

AP, Profimedia.rs

Vlasnik kluba Ditrih Matesic, Foto: AP, Profimedia.rs

Tim im je vredan 114 miliona evra, ali ni velika ulaganja im nisu bila dovoljna da se plasiraju u Ligu šampiona. Ispadali su od Rijeke, zagrebačkog Dinama, pa čak i Dudelanža iz Luksemburga!

Sve vreme su imali pozamašan budžet, ali osim sezone 1994/95, nisu igrali najelitnije klupsko takmičenje.

Istina, lani su stigli do polufinala Lige Evrope i pokazali da poseduju kvalitet. Ove godine su neprikosnoveni - na šest utakmica u svim takmičenjima upisali su svih šest pobeda i deluju vrlo naoštreno da posle 13 neuspelih evropskih pokušaja dođu do cilja. Međutim, na putu im stoji Crvena zvezda s kojom dosad nisu igrali.

Salcburg

AP, Profimedia.rs

Navijači Salcburga, Foto: AP, Profimedia.rs

Svaki igrač u startnoj postavi im košta prosečno 6,2 miliona evra, a prosek godina im je 24,7. Najskuplji igrači su dvojica reprezentativaca Malija, Dijadije Samaseku (18 miliona) i Amadu Haidara (15), a od igrača iz Srbije imaju golmana Cicana Stankovića, koji poseduje austrijsko i naše državljanstvo.

Austrijanci sa publikom na „Marakani“?

Činjenica da je stadion zatvoren za navijače Crvene zvezde neće sprečiti Austrijance da dođu u Beograd narednog utorka. Poučeni iskustvom selekcije Severne Irske, koja je imala navijače kada je Srbija bila kažnjena, ali i iskustvom Videotona, koji je takođe doveo navijače u Beograd prošle godine, iako je ostatak stadiona bio prazan, da se zaključiti da će Austrijanci tražiti propisanih pet odsto karata od ukupnog kapaciteta „Marakane“.

A Matešic? Čovek ima njuh za biznis. Jedan je kod osnivača „Red bula“, ima 49 odsto udela u kompaniji, a bogatstvo mu je procenjeno na 21,2 milijarde dolara, što ga čini 49. najbogatijom osobom na svetu.