STADION CRVENE ZVEZDE IDE U LEGENDU Ruši se Marakana!

Stadion Crvene zvezde, popularna "Marakana" ili u zvaničnoj formi "Rajko Mitić", još nekoliko godina biće dom fudbalera crveno-belih posle čega sledi ili najobimnija rekonstrukcija ikada viđena ili ono čega se možda najviše pribojavaju mnogi navijači - rušenje!

Marakana, Rajko Mitić
Marakana, Rajko Mitić, Foto: Profimedia.rs

To je otkrio generalni direktor kluba iz Ljutice Bogdana Zvezdan Terzić govoreći o dugoročnim planovima srpskog prvaka.

Terzić se konstatovao da je rekonstrukcija "Marakane" u ovom trenutku urgencija, a rušenje i igradnja novog objekta - neminovnost. Podsetio je i na to da je Zvezda jedini klub od svih iz Lige šampiona trenutno sa stadionom koji ima atletsku stazu.

- Ne može da se pravi moderna arena od Marakane, jer su sve četiri tribine naslonjene na zemlju, mi nemamo prostor za komercijalni sadržaj i jedino rešenje je da se sruši čitav stadion i da se pravi moderni, novi, sa komercijalnim sadržajem, gde bi ceo objekat živeo 365 dana. To je jedno rešenje - rekao je Terzić, pa dodao:

- Sada, mi smo u dilemi, ja sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i rekao sam mu, Zvezda je jedini klub trenutno od 32 u Ligi šampiona kojim ima stadion sa atletskom stazom, a to više ne postoji. Da bismo izbacili atletsku stazu u ovoj rekonstrukciji, mi moramo teren da pomerimo skroz do zapadne tribine, a onda nam ostaju tri tribine više koje moraš da rušiš. Onda dolaziš u situaciju da praktično praviš tri četvrtine novog stadiona. Prema tome, bolje je porušiti stadion i napraviti novi sa instalacijama, podzemnim garažama i tako dalje.

Zbog visokih standarda koje zahteva igranje u ligaškom delu evropkih takmičenja Zvezda je u poslednje dve godine ubrzala renoviranje "Marakane", ali pravi izazovi u tom mislu tek slede.

- Mi ćemo ući u tu rekonstrukciju, međutim svaki početak posla otvara tri nova posla, pa tri nova otvaraju devet novih. Dugoročno, u periodu od pet do 10 godina, Marakana će morati da se ruši i da se gradi novi stadion, jer stadion neuslovan za bilo kakvu rekonstrukciju i podizanje komfora na viši nivo, a vremenom će biti sve zahtevnije.

Ulaz na sam stadion je takođe jedna od stavki koja se mora rešavati. U planu je, kaže Terzić, instaliranje takozvanih "ježeva" koje je minule sezone ugradio Partizan.

- Moramo prvo da isključlimo ljudski faktor, jer mnogo ljudi, koliko god imate redarsku službu i organe reda, uđe bez karte i stvore se gužve, pogotovo na velikim utakmicama na stepeništu. Dok god budemo imali ljudski faktor kao odlučujući imaćemo te probleme. Obaveza je "Itiketa", firme koja to radi, u saradnji, naravno, sa nama, da se naprave oni "ježevi" - automatski ulazi koji isključuju ljudski faktor. Sa bar kodom na karti se otvori "jež" i uđe se na stadion. To ćemo morati da radimo već od ove jeseni. To sve košta oko 600.000 evra, sve su to investicije koje ćemo realizovati iz sopstvenih sredstava.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE! 

 • Korisnik: Pera Detlic
  14/09/2018 - 14:36
  Zasto rusiti objekat, moze se iskoristiti za nesta drugo i napraviti nov stadion da lici na nesta. Karabudjenje i sminkeraj nije resenje.
 • Korisnik: Predrag
  14/09/2018 - 12:59
  Ako je rekonstrukcija stadiona veliki prioritet šta je onda sa zakonom o finansijskoj podršci orodicama sa decom? Ovo drugo nije prioritet i za to nema finansija? Pitam se, ko će da vam igra na tom novom stadionu kad većina porodica ode iz zemlje a ovi koji ostaju se ne usuđuju da rađaju decu i da ih izdržavaju sa 1000 dinara mesečno
 • Korisnik: XXL
  14/09/2018 - 12:06
  Bitno je u svemu tome (što je građanima Srbije veoma drago) da će KONAČNU ODLUKU o stadionu doneti lično - predsednik države.
  • Ja sam @XXL
   15/09/2018 - 09:49
   Bolje da odluku donosi pametan covek nego neka budala. On makar pita sve one koji bi znali sta treba u vezi bilo cega a on onda donosi odluku . Jedino je vazno a to je jako tesko da nadje pametne za savete .
 • Korisnik: Nislija
  14/09/2018 - 11:06
  Ako, treba
  • Pera Detlic @Nislija
   14/09/2018 - 14:42
   Ovaj stadion bi mogao da se preuredi za atletski a za fudbal napraviti novi.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs