Real Madrid - Kašima Kristijano Ronaldo
Profimedia
Real Madrid - Kašima Kristijano Ronaldo

Profimedia

Kristijano Ronaldo, Foto: Profimedia

Dve prve zvezde svetskog fudbala Kristijano Ronaldo (93 miliona dolara) i Lionel Mesi (80 miliona) imali su najviše zarade u 2017. Zanimljivo je da je suma koju su njih dvojica inkasirali zajedno (173 miliona dolara) nešto veća od ukupne svote (172,5 miliona) prihoda šestorice igrača (Nejmar, Bejl, Ibrahimović, Runi, Suarez, Aguero) koji se nalaze iza njih na listi top 10 fudbalera sa najvećim zaradama u godini na izmaku.

Kao što se da zaključiti, veliku stavku u godišnjim zaradama imaju i bonusi i sponzorski ugovori, pa tako, recimo, Ronaldo je 58 miliona dolara prihodovao iz klupske kase (godišnja plata, plus bonusi) i 35 miliona sa strane. Portugalac već desetak godina igra na vrhunskom nivou, mada je vrtoglav uspon u bogatstvu započeo 2009. prelaskom iz Mančester junajteda u Madrid. Onda možete zamisliti na koliko se procenjuje njegovo bogatstvo.

Zanimljivo, Nejmar, fudbaler koji je oborio rekord transferom od 222 miliona evra (iz Barselone u Pari Sen Žermen), u 2017. inkasirao je samo 37 miliona dolara. Ta suma će 2018. biti uvećana jer je u zaradu iz 2017. ušla i plata iz Barselone, gde je zarađivao manje nego kao “svetac”. Za neke pomalo i neočekivano, na četvrtom mestu je Geret Bejl, koji se nije bogzna kako pokazao u dresu “kraljevskog kluba”, ali je ove godine bio tik ispod Nejmara sa 34 miliona dolara. Od te sume, 23 miliona dolara zaradio je od sponzorskih ugovora.

Zlatan Ibrahimović možda nema veliku platu u Junajtedu (pet miliona dolara), ali zato prihoduje fantastično od sopstvenog marketinga, pa je zauzeo peto mesto sa 32 miliona dolara. U top 10 za 2017. ušli su još: Vejn Runi (23,6 miliona), Luis Suarez (23,3), Serhio Aguero (22,6), Džejms Rodrigez (21,9) i Pol Pogba (21,2).

Lionel Mesi

Profimedia

Lionel Mesi, Foto: Profimedia

Onog trenutka kada je produžio ugovor sa Barselonom do 2021. Godine, Lionel Mesi postao je najplaćeniji fudbaler sveta, sa godišnjom zaradom od 50 miliona dolara. Odgovor Real Madrida u pokušaju da zadrži Kristijana Ronalda dogodine se čeka, ali sigurno je da će se kretati u razmerama kao kod Mesija.

S obzirom na to da je reč o najgledanijem sportu na svetu, logično je da ćemo među fudbalerima uskoro dobiti i prvog milijardera, ako ga već nismo i dobili. Samo Ronaldov ugovor, doduše doživotni, sa kompanijom “Najki” vredan je milijardu dolara!
Ako ste pali u nesvest od ovih vrtoglavih iznosa, sačekajte 2018. Nema dileme da će svake godine zarade biti sve veće i veće...

Najviše zaradili u 2017

Kristijano Ronaldo (Real) 93
Lionel Mesi (Barselona) 80
Nejmar (PSŽ) 37
Geret Bejl (Real) 34
Zlatan Ibrahimović (Man. junajted) 32
Vejn Runi (Everton) 23,6
Luis Suarez (Barselona) 23,3
Serhio Aguero (Man. siti) 22,6
Džejms Rodrigez (Real/Bajern) 21,9
Pol Pogba 21,2

*sume su u milionima dolara

**izvor: “Forbs”