Igrao bez socijalnog  osiguranja: Srđan Ristić
facebook
Igrao bez socijalnog  osiguranja: Srđan Ristić

facebook

Igrao bez socijalnog osiguranja: Srđan Ristić, Foto: facebook

Tek posle deset dana od meča u kojem je nastradao Ristić pojavila se informacija o ovom slučaju, i to preko sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnot”.

- Ovo je skandal! Ne pamtim ovakav slučaj kod nas preko 20 godina. Momak je bio životno ugrožen, a sada je praktično invalid. I najverovatnije više neće moći da se bavi fudbalom, a i iz njegovog kluba, Jagodine, pokušali su da sakriju sve što se dogodilo, pošto igračima ne uplaćuju za porez, doprinose i zdravstevno osiguranje - kaže za „Alo!” Mirko Poledica, predsednik „Nezavisnosti”.

Posle ovog slučaja jasno je da je igrati fudbal u Srbiji isto kao i staviti glavu u torbu sa petardama. Većina klubova, u svim rangovima takmičenja, ne plaća zdravstveno osiguranje svojim igračima, pa nemaju zrdavstvene knjižice. Čak i neke životinje imaju bolji tretman.

„Jagodina je sve želela da  zataška“: Mirko Poledica

Medija centar

„Jagodina je sve želela da zataška“: Mirko Poledica, Foto: Medija centar

- Javili su mi iz Jagodine šta se desilo Ristiću, proverili smo preko jednog našeg člana, koji je stupio u kontakt sa Srđanom. Zadobio je tešku povredu, u jednom momentu u bubregu je imao dva litra krvi, pa je morao da bude odstranjen. Momak, izgleda, neće više moći da igra fudbal, od koga živi.

„Alo!” je pokušao da stupi u kontakt sa nadležnima iz FK Jagodina, ali bezuspešno.
- Najodgovornija osoba za sve je predsednik Jagodine, Goran Milovanović, i to zbog neplaćanja zdravstvenog osiguranja fudbalerima. Taj čovek je, istovremeno, i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije. Zar takva individua treba da bude u fudbalu, kakva se to poruka šalje mladima i Srbiji uopšte? Milanović je čak i bio u zatvoru ranije, zbog nekih malverzacija, valjda oko 15 meseci - nastavlja Poledica.

Otvara se još pitanja.
- Da li su Ministarstvo omladine i sporta i ostali koji su nadležni slali u izvidnicu u klubove inspekciju da proveri da li oni regulišu fudbalerima zdravstveno osiguranje, doprinose i porez? Zar treba da se ponovi ovakav slučaj, pa da neko ostane invalid, ili nešto gore. Ristić zbog nemara kluba u kojem je igrao neće dobiti nikakvu odštetu, jer, kako čujem, uopšte nije osiguran - završava Poledica.