Radomir Antić
Alo/Marko Metlaš
Radomir Antić

Alo/Marko Metlaš

Radomir Antić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Zbog toga ne čude inicijative Slobode i grada Užica da stadion kraj Đetinje ponese njegovo ime, u rodnom Žitištu plan je da se ulica ili trg nazovu po slavnom treneru, a nisu indiferentni ni navijači Atletika.

Ipak, najoriginalniju akciju pokreću bivši fudbaleri Veljko Paunović, Milinko Pantić i Đorđe Tomić. Žele da se Antari oduže uz pomoć fudbalskog spektakla jer dobro je poznato da je Antić čitav život posvetio čarobnoj igri.

Od koga je konkretno potekla ideja?

- Veljko se prvi setio da organizujemo meč u znak sećanja na Radomira, velikog čoveka i trenera. Prvo u Srbiji, a kasnije, ako bude prilike, i u Španiji pošto je njegova kuća za sve Srbe bila i više od ambasade - kaže za „Alo!“ Đorđe Tomić, bivši fudbaler Partizana, Atletika, Ovijeda…

Čujemo da ste se već „podelili“?

- Zamisao je da u jednom timu budemo mi koje je trenirao u klubovima, a u drugom fudbaleri iz generacije koju je odveo na Svetsko prvenstvo 2010. To je okvirno, ali sama podela nije bitna. Antara je trenirao veliki broj fudbalera, neke je vinuo u svetske visine, ko zna koliko bi timova moglo da se sastavi. I nije važno koliko bi ko igrao već da uzme učešće - kaže Tomić.

Sjajna ideja, ali pandemija vam ne ide na ruku?

- Imamo ideju, želju i bićemo uporni. Već znamo da će nam se pridružiti Saša Ilić, Slaviša Jokanović, Savo Milošević, Dejan Stanković… Ne žurimo. Sačekaćemo da se smiri situacija i pojavi bar neki slobodan termin jer ima još uvek aktivnih igrača koji bi sigurno želeli da se pojave na tom spektaklu.

Srbija se čini kao logična destinacija?

- Sigurno, tim pre što je situacija u Španiji alarmantna. Uostalom, lakše je da dođe 10 fudbalera iz Španije u Srbiju nego da se nas 50 uputi u suprotnom smeru.

Beograd je metropola, ali možda je bolji izbor Užice?

- Ima logike, naročito u vreme Antarine sahrane. Kremiran je u Madridu, a iako su mnogi insistirali da bude sahranjen u Aleji velikana, njegov lični izbor, za života, bilo je groblje Dovarje u Užicu. Još pre 10-15 godina kupio je grobnicu. Tako je i najbolje. Užice ima sjajan stadion, možda baš tada ponese Antićevo ime, tu je fudbalska tradicija, prijatelji, rodbina… Sigurno će ogroman broj fudbalera doći na sahranu i onda je to idealna prilika da se u Užicu odigra utakmica. Za Španiju bi se kasnije organizovali - zaključio je Tomić.

Španski velikani znaju za red

Poput Bore Stankovića, i Radomir Antić nas je napustio u nevreme?

- Verujem da će u vreme Radomirove sahrane situacija biti stabilna. Ne treba zaboraviti veličinu španskih klubova. Setite se da je Real slao delegaciju na sahrane Mijanića i Boškova, sigurno će to uraditi i u Antićevom slučaju. Da ne govorim za Atletiko i ostale klubove u kojima je ostavio nemerljiv trag.