Radomir Antić
Alo/Marko Metlaš
Radomir Antić

Alo/Marko Metlaš

Radomir Antić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Bivši trener Atletiko Madrida, Real Madrida, Barselone i selektor "orlova" ostaće upamćen između ostalog i kao neko ko je vratio kult reprezentacije, one iz 2010. koju smo obožavali, naročito posle pobede nad Nemačkom na Mundijalu.

Doduše, stvari se kasnije nisu odvijale na našu ruku, ali je retko ko bio ljut ili nezadovoljan jer smo se na SP plasirali poprilično ubedljivo.

Iako su pojedini španski mediji javili da je čuveni Radomir Antić preminuo od posledica koronavirusa, to ipak, nije istina.

On je primljen na kliniku "Ruber" u Madridu pre tri meseca zbog pankreatitisa koji je, nažalost, bio koban. Najpre su mu otkazali pankreas i jetra, a to je ovog ponedeljka dovelo do sepse.

Radomir Antić

Alo/Marko Metlaš

Radomir Antić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Pankreatitis je stanje koje nastaje usled upale pankreasa (gušterače), a u pitanju je mala žlezda veličine oko 15cm i težine oko 100 grama i ima izuzetnu ulogu u našem organizmu tako što lučenjem enzima u creva učestvuje u procesima varenja hrane, a lučenjem hormona u krvi učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Enzimi koji učestvuju u varenju ne aktiviraju se direktno u pankreasu, već se u neaktivnoj formi izvodnim kanalima pankreasa izlučuju u dvanaestopalačno crevo, gde dobijaju svoju aktivnu formu i učestvuju u razgradnji hranljivih materija.

Kod pankreatitisa enzimi se aktiviraju u samom pankreasu, što dovodi do oštećenja tkiva pankreasa i upale.