Marko Mirić, FK Crvena zvezda
Marko Metlaš
Marko Mirić, FK Crvena zvezda

Marko Metlaš

Marko Mirić, FK Crvena zvezda, Foto: Marko Metlaš

Ako pitate navijače Crvene zvezde, sigurno da će se setiti nekadašnjeg fudbalera njihovog voljenog kluba. Nekadašnji član crveno-belih Marko Mirić (34) od prošlog leta ponovo igra po terenima širom Srbije. Dres šampiona Srbije zamenio je sa klubom iz rodnog Kragujevca - Radničkim.

Odlične partije Kragujevčana, pa i samog Marko Mirića koji je sa nekadašnjim igračem Partizana Nemanjom Tomićem pred povratkom u Superligu, bile su povod da pozovemo Mirića koji je za "Alo!" govorio o aktuelnoj sezoni, prisetio se dana provedenih u Crvenoj zvezdi, utakmice protiv Bordoa, kao i debija za reprezentaciju, ali i otkrio šta planira da radi nakon završetka karijere.

Nakon šest godina lutanja po "belom svetu", igranja van svoje zemlje Mirić je na leto 2020. godine odlučio da se vrati u Srbiju. Na iznenađenje mnogih pojačao je drugoligaša iz Kragujevca. Očigledno da je nekadašnji reprezentativac naše zemlje prepoznao pravi projekat Kragujevčana. Presudni faktor u odluci o povratku imala je porodica.

- Što se samog povratka tiče bilo je zaista mnogo razloga zbog kojih sam se odlučio da se vratim. Jedan od njih, ali i presudan bila je porodica. Posle mnogo godina provedenih u inostranstvu, van svoje zemlje, odlučili smo da se vratimo kući i mislim da smo, za sada, doneli pravu odluku - započinje priču Mirić za "Alo!".

Nakon 23 odigranih kola u Prvoj ligi Srbije Radnički samouvereno čuva lidersku poziciju. Biće pravo čudo ako se ne domognu elite jer ih čak 13 bodova deli od ekipe Kolubare, koja pokušava da se domogne druge pozicije. Kragujevac već šest godina nema prvoligaša, a Radnički je u međuvremenu osetio čari igranja u trećem rangu srpskog fudbala. Pravo je vreme da se to promeni.

Marko Mirić, FK Crvena zvezda

Marko Metlaš

Marko Mirić, FK Crvena zvezda, Foto: Marko Metlaš

- Po svemu prikazanom do sada, mislim da imamo ubedljivo najbolji tim u Prvoj ligi Srbije. Svakako da rezultatima to i pokazujemo. Sklopili smo dobru ekipu, pravi spoj mladosti i iskustva sa ambicioznim trenerom na klupi. Zasluženo smo tu gde jesmo, a grad kakav je Kragujevac svakako da zaslužuje bar jednu ekipu u najjačem rangu srpskog fudbala.

Odlični potezi uprave i dovođenje iskusnijih igrača u liku Marka Mirića i Nemanje Tomića ispostavili su se kao dobitna kombinacija.

- Možda smo se u većem broju utakmica istakli Neca Tomić i ja, ali daleko od toga da smo jedini koji guramo Radnički ka eliti. Mnogo je fudbalera zasluženo za ovakve rezultate, kao i stručni štab. Svako ima svoj udeo, a cilj je samo jedan - povratak Radničkog tamo gde pripada - kaže Mirić za naš portal.

Marko Mirić

FK Radnički Kragujevac

Marko Mirić, Foto: FK Radnički Kragujevac

Mirić je ostavio traga i u Crvenoj zvezdi. Stigao je na Marakanu 2012. godine iz Spartaka, a otišao sa jednom šampionskom titulom, trofejom Kupa Srbije i tri pobede u večitim derbijima. Marka lepe uspomene vežu za taj period u karijeri, ali i one nešto lošije jer tada u Zvezdi nisu "cvetale ruže".

- Period proveden u Zvezdi pamtiću kao jako lep, nosim baš pozitivne uspomene sa "Marakane". Obući dres nekadašnjeg šampiona Evrope i najvećeg kluba na Balkanu... neopisivo. Sad, što se tiče "druge strane medalje", kako ja, tako i ostali igrači koju su se tih godina zatekli u Zvezdi nisu imali sreće. To su bile baš teške godine za ekipu, kriza, izostanak titula, novca... baš smo bili u podređenom položaju. Međutim i pored toga smo uspeli da obradujemo navijače osvojenim Kupom i pobedama protiv Partizana - priseća se bivši ofanzivac crveno-belih.

Pravu šansu na Marakani dobio je dolaskom Roberta Prosinečkog, a bio je na terenu i u čuvenom meču protiv Bordoa, kog se "zvezdaši" sećaju sa velikom patnjom...

- Uh...Prosinečki...Stvarno je bilo uživanje raditi sa njim. Kao trener, kao čovek zaista je sjajan. Mislim da će napraviti veliku karijeru u ovom poslu, ambiciozan je, uvek spreman za rad. O njegovom fudbalskom umeću nije potrebno trošiti reči. Na treninzima je pokazivao kakva je klasa, pravi "mađioničar" sa loptom. Prosinečki je definitivno jedan od boljih trenera sa kojima sam radio i to iskustvo ću pamtiti do kraja života.

Marko Mirić, FK Crvena zvezda

Marko Metlaš

Marko Mirić, FK Crvena zvezda, Foto: Marko Metlaš

Na leto 2014. godine napravio je grešku odlaskom u beloruski Minska, ali šest meseci nakon toga doneo najbolju odluku u karijeri. Mnogi se ne bi usudili na tako nešto, ali je za Mirića odlazak u Hrvatsku, tačnije Slaven iz Belupa bio najbolja životna odluka.

- Iskreno, za odlazak u Hrvatsku sam se odlučio bukvalno preko noći. Imao sam ozbiljnih predrasuda pre konačne odluke, nisam bio siguran da li je to pravo rešenje. Istorija, ratovi... sve je jasno. Na kraju sam odlučio da prihvatim poziv i pojačao ekipu Slavena. Ispostavilo se da je odlazak tamo bio moj najbolji potez u karijeri. Tamo sam se vratio na fudbalsku mapu, doslovno sam "procvetao". Odlazak u Hrvatsku pamtiću kao najbolju odluku, možda i u životu.

Kao pravi porodični čovek, slobodno vreme provodi u krugu najbližih, ali je uvek spreman da odigra partiju šaha. Ko je vešt u ovom sportu može ga uvek izazvati na "dvoboj".

- Generalno nemam neki poseban hobi. Slobodno vreme volim da provodim u krugu porodice, sa najližima. Osim toga volim da odigram dobru partiju šaha.

Marko Mirić

EPA

Marko Mirić, Foto: EPA

Igrao je u Belgiji, Belorusiji, Hrvatskoj, Srbiji... nosio dres Crvene zvezde, ali će jedan meč posebno pamtiti. Naravno, to je debitantski nastup za reprezentaciju naše zemlje 2010. godine protiv Bugarske. Vladimir Petrović Pižon ga je pozvao među "orlove", a ukupno je sakupio tri nastupa.

- Kada se sada vratim u prošlost, sigurno da ću do kraja života pamtiti debi za reprezentaciju Srbije protiv Bugarske. Neopisiv je osećaj zaigrati za nacionalni tim i zahvalan sam što sam imao šansu da iskusim tako nešto u karijeri.

Mnogima je ostao upamćen kao "subotički Ronaldo". Ni sam ne zna kako je to sve počelo, ali veruje da je za sve "kriv" jedan snimak na internetu. Naravno, o poređenju sa čuvenim Portugalcem ne želi da troši reči...

- (A-ha-ha) čuo sam i ja za to, ali ne znam kako je to sve počelo. Suludo je upoređivati se sa nekim kao što je Kristijano Ronaldo. Mislim da je to bio naziv nekog video snimka koji se pojavio na internetu, pa se to proširilo.

Marko Mirić, FK Crvena zvezda

Marko Metlaš

Marko Mirić, FK Crvena zvezda, Foto: Marko Metlaš

"Skovao" je Mirić plan i na duže staze. Kako i sam kaže, cilj mu je da zaigra sa Radničkim u Superligi, ugovor sa Kragujevčanima drži ga u klubu do leta 2022. godine, a onda bi da "upliva" u trenerske vode. Upisao je i kurs i nada se da će se prilika ukazati.

- Definitivno su moji fudbalski planovi vezani za Radnički. Imam ugovor i naredne sezone, biću na raspolaganju treneru i ekipi. Siguran sam da će tako i biti, mada je fudbal jako čudan, sve može da se promeni u kratkom roku. Ako Bog da sledeće sezone da igramo Superligu Srbije, a i ja zajedno sa njima. Nadam se da ću biti od pomoći. Što se tiče planova nakon karijere, voleo bih da se oprobam kao trener. Upisao sam nedavno trenerski kurs, trenutno sam na B licenci. Vidim sebe u svetu fudbala i nadam se da će se iz svega "roditi" neka lepa priča - zaključuje Mirić.

PROČITAJTE JOŠ: