Logo "Torcide" i "No Name Boysa"
Instagram
Andrija Živković

Twitter/printscreen

Andrija Živković, Foto: Twitter/printscreen

Iza napada na srpskog fudbalera i člana Benfike Andriju Živkovića stoje pripadnici navijačke grupe "no name boys", koja je pobratimljena sa grupom huligana, navijača Hajduka iz Splita!

Logo

Instagram

"Braća": Grafit "Torcide" i "No Name Boysa", Foto: Instagram

Portugalska policija je identifikovala ljude koji su kamenovali autobus u kome su bili fudbaleri Benfike, a kao što je poznato, u tom napadu najdeblji kraj izvukao je Andrija Živković kome je povređeno oko. Ova navijačka grupa poznata je po ekstremnom ponašanju i čestim napadima na fudbalere i upravu Benfike. Na navijačkoj sceni u Portugaliji pojavili su se 1992. godine. Pobratimljeni su sa „torcidom“, navijačkom grupom Hajduka iz Splita. Njihovi bliski odnosi traju od 1994. godine kada su tri pripadnika ova navijačke grupe iz Lisabona poginuli u saobraćajnoj nesreći vraćajući se sa meča protiv Splićana. Portugalci su tokom tog meča razvili transparent „Sloboda za Hrvatsku“ i ta dva događaja bila su dovoljna da se rodi navijačko bratstvo koje i dan-danas traje.

Grafiti protiv igrača po celom Lisabonu

Napad na autobus nije jedini vandalski čin koji je nedavno počinili pripadnici grupe "no name boys". Naime, na kućama igrača Picija i Rafe Silve, kao i trenera Bruna Lage juče su osvanuli grafiti kojima im je poručeno da odu iz kluba.

Prema podacima portugalske policije, grupa „no name boys“ broji oko 4.000 pripadnika, a ono što ih razlikuje od ostalih navijača u Portugaliji je činjenica da nema deklarisane vođe, da ne vole da im se fotografije pojavljuju u medijima i da su tokom prošle decenije više puta povezivani sa izvršenjem brojnih krivičnih dela. Redovni su na fudbalskim, ali i futsal mečevima. U više navrata su se našli na čelu protesta protiv uprave, a nisu im strani ni napadi na igrače Benfike.