Bili MekNil
EPA/Andre Kosters
Bili MekNil, Foto: EPA/Andre Kosters

Kapiten legendarne generacije fudbalera Seltika koja je 1967. godine osvojila naslov evropskog prvaka, Bili MekNil preminuo je u ponedjeljak kasno uveče u 79. godini, objavio je klub u utorak.

Pročitajte još:

ČOLO SIMEONE ZOVE GRUJIĆA Liverpul traži 40 miliona, ako dođe do transfera Zvezda dobija ogroman novac!

PARTIZAN DOBIJA OPASNU KONKURENCIJU Crno-belima rival iz Evrokupa krade vajld-kard! (FOTO)

RONALDO JE BAHAT BEZOBRAZAN? Posle ovoga mi tako ne mislimo! Kristijano jednim potezom oduševio celu planetu! (FOTO)

Čitavu svoju igračku karijeru od 1957. do 1975. godine MekNil je proveo u Seltiku, za koji je upisao 790 nastupa i osvojio rekordnih devet uzastopnih naslova prvaka Škotske od 1966. do 1974. godine, uz sedam kupova i šest Liga kupova, a 1967. godine je bio kapiten sastava koji je osvojio četverostruku krunu (Kup prvaka, prvenstvo, kup, Liga kup).

- Sa velikom tugom objavljujemo da je umro naš otac Bili MekNil. Preminuo je u ponedjeljak kasno uveče okružen porodicom. Poslednjih nekoliko godina bolovao je od demencije, boreći se hrabro sa bolesti i do kraja pokazujući snagu, kao i tokom čitavog svog života - stoji u saopštenju porodice objavljenom na Seltikovoj službenoj internet stranici.

- Seltik oplakuje smrt svog najvećeg kapitena Bilija MekNila. Izražavamo najdublje saučešće njegovoj supruzi Liz, deci Suzan, Pauli, Libi, Kerol i Martinu, unucima i ostaloj tugujućoj rodbini i prijateljima - objavio je Seltik.

MekNil je za Seltik igrao i u finalu Kupa prvaka 1970. u porazu od Fejenorda te u polufinalima 1972. i 1974. Za reprezentaciju Škotske je ostvario 29 nastupa uz tri pogotka.

Po završetku igračke karijere MekNil je vodio Kelte i kao trener od 1978. do 1983. te od 1987. do 1991. godine te je u toj ulozi osvojio još četiri naslova prvaka, tri kupa i jedan Liga kup.