Pjetro Anastasi
Youtube/Golcalcio
Pjetro Anastasi

Youtube/Golcalcio

Pjetro Anastasi, Foto: Youtube/Golcalcio

Nekadašnji italijanski fudbaler Pjetro Anastasi preminuo je u 72. godini života. Anastasi se duže vremena borio protiv amiotrofične lateralne skleroze, ali je nažalost izgubio bitku.

Legendarni napadač je igrao za više italijanskih klubova od kojih su najveći Juventus i Inter, a u "Staroj dami" je proveo najbolje godine karijere i tu je osvojio tri titule prvaka države. Odigrao je preko 200 prvenstvenih mečeva za Juve i postigao 78 golova, dok je za reprezentaciju Italije nastupio u 25 navrata uz osam pogodaka.

Najvažniji gol u karijeri je postigao protiv reprezentacije Jugoslavije u ponovljenom finalu Evropskog prvenstva 1968. godine koje se igralo upravo u Italiji. Ovaj jedinstveni slučaj rešavanja završnog meča je tada pripao domaćinima u drugoj utakmici nakon što je u prvoj bilo nerešeno 1:1.

Jugoslovenski fudbaleri su bili slomljeni pogrešnim sudijskim odlukama iz prvog duela kada su ispustili prednost pred kraj meča i nisu pružili veći otpor u drugom. Italija je bez većih problema slavila 2:0 pogocima Luiđija Rive i upravo Pjetra Anastasija, a Anastasijov volej smatra se jednim od najlepših golova u istoriji šampionata.

Jugoslavija je takođe igrala finale Evropskog prvenstva 1960, a nakon poraza od Italije i gola Anastasija osam godina kasnije nije se više nikad plasirala tako daleko.