Lopta fudbal
AP Photo
Fudbalski sudija/ilustracija

Profimedia

Fudbalski sudija/ilustracija, Foto: Profimedia

Kiparski fudbal drma jedna od najvećih kriza od osnivanja Fudbalskog saveza. Čelnici FSK odložili suna neodređeno vreme sve utakmice, posle protesta sudija zbog bombaškog napada na automobil njegovog kolege. Policija je saopštila da je naprava postavljena na haubu automobila sudije Andreasa Konstantinoua izazvala veliku štetu. Tamošnji Fudbalski savez osudio je "teroristički čin", koji stvara strah među sudijama i šteti fudbalu.

Udruženje kiparskih fudbalskih sudija oštro je kritikovalo "nepromišljene" primedbe fudbalskih čelnika i sportskih novinara na račun sudija i navelo da te primedbe "samo dolivaju ulje na vatru", potencijalno izazivajući takve napade. To udruženje je apelovalo na novinare da kritikuju sudije kada je to potrebno, umesto da objavljuju "zapaljive primedbe".

Kiparski fudbal nalazi se u sred navoda o nameštanju utakmica, nakon što je Evropska fudbalska unija (UEFA) navela sumnjiva klađenja na tri utakmice Druge lige i nekoliko utakmica u Kupu. Posle tih navoda kiparski predsednik Nikos Anastasijades rekao je da namerava da očisti fudbal.

"Nećemo više tolerisati neke zločinačke elemente koji nemaju veze sa sportom", rekao je on.

U toku dana obaviće se sastanak čelnika Fudbalskog saveza Kipra, ministarstva pravde i šefa policije, na kome će biti reči o navodima oko nameštanja utakmica.