Srbija
Alo/Vladimir Marković
Srbija

Alo/Vladimir Marković

Srbija, Foto: Alo/Vladimir Marković

Reprezentaciju Srbije posle debakla u baražu za plasman na EURO već u martu očekuju kvalifikacije za Mondijal u Kataru koje će trajati samo šest meseci, od marta do novembra. Orlovi će rivale čekati iz drugog šešira, a imena rivala saznaće 7. decembra u 18 časova. Žreb će biti dirigovaniji nego ikad, jer postoje brojna ograničenja iz raznih razloga, tako da će mnoge reprezentacije biti smeštene u grupe u koje moraju, a ne u one u koje su žrebane.

Da li će Orlovi igrati na Mondijalu u Kataru?

 

Iz Evrope će na Mondijal samo 13 selekcija, od toga 10 direktno - samo pobednici grupa, i tri preko baraža u koji će 10 dugoplasiranih, plus dve selekcije iz nedavno završene Lige nacije koje imaju najbolji skor, a ne uspeju da budu među prve dve u grupama. Dvanaest učesnika baraža će biti podeljeni u tri grupe sa po četiri selekcije, koje će igrati po nokaut sistemu, kao što je to bio slučaj u baražu Lige nacija za plasman na EURO. Baraž će se igrati na proleće 2022. godine.

Srbija će rivale čekati u drugom šeširu, što je potvrdila i FIFA objavljivanjem sastava svih šest šešira. Prvi put još od kvalifikacija za Mondijal 2014. godine Orlovi će u žrebu za neko veliko takmičenje biti u drugom šeširu.

Šeširi SP

FIFA

Šeširi SP, Foto: FIFA

Prva restrikcija u žrebu odnosi se na grupe sa po pet selekcija, kojih će biti pet, dok će u pet grupa igrati po šest reprezentacija. U grupe sa pet učesnika moraće selekcije koje su overile vizu za završni turnir Lige nacija - Francuska, Belgija, Španija i Italija. Njima će biti olakšan put kroz kvalifikacije jer će imati dva meča manje.

Druga restrikcija, koja se odnosi i na Srbiju, je politička, jer postoje selekcije koje ne mogu i istu grupu. Takozvano Kosovo ne može u grupu sa Srbijom, ali ni sa Rusijom i Bosnom i Hercegovinom. Rusija ne može ni protiv Ukrajine, a zajedno ne mogu ni Jermenija ni Azerbejdžan, kao ni Španija i Gibraltar.

Tu međutim nije kraj restrikcijama, jer su uvedene dodatne, zbog činjenice da će se kvalifikacije okončati tek u novembru, kad su u pojedinim državama već uveliko zimski uslovi. Tako će maksimum dve selekcije od nabrojanih moći u istu grupu: Belorusija, Island, Rusija, Ukrajina, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška.

NAJTEŽA GRUPA: Francuska, SRBIJA, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Kipar, Lihtenštajn.

NAJLAKŠA GRUPA: Danska, SRBIJA, Grčka, Belorusija, Andora, San Marino.

GRUPA "PO MERI": Italija, SRBIJA, S. Irska, Luksemburg, Letonija, Moldavija.

Ako ste misliti da je to sve - nije! Ima još. Doneta je odluka da se ograniče i duga putovanja, što znači da pojedine selekcije mogu maksimum na jedno daleko gostovanje. Tako je FIFA odredila da Kazahstan može u grupu sa samo jednom od nabrojanih selekcija: Andora, Engleska, Francuska, Španija, Vels, Škotska, Severna Irska, Portugal, Republika Irska, Malta, Island, Farska Ostrva i Gibraltar. U Azerbejdžan može samo jedna od nabrojane tri selekcije: Island, Gibraltar i Portugal, a na Island može samo jedna od četiri nabrojane: Izrael, Gruzija, Kipar i Jermenija.

Sve u svemu, čekaju nas žreb koji že teško običan gledalac da razume, pa će izvesno biti mnogo zbunjenih dok budu gledali prenos žreba iz Ciriha. Bilo kako bilo, nadamo se da će Orlovi uspeti da prebrode kvalifikacije, ako ništa drugo, makar da stignu do baraža. Svakako će mnogo toga zavisiti i od imena rivala, ali i od samih reprezentativaca, kojima je ovo verovatno poslednja šansa da povrate poverenje nacije koje je žestoko poljuljano zbog poslednjih dešavanja.

PROČITAJTE JOŠ: