Siniša Mihajlović
Marko Metlaš/Alo!
Siniša Mihajlović

Marko Metlaš/Alo!

Siniša Mihajlović, Foto: Marko Metlaš/Alo!

* Kao bomba odjeknula je vest da je bivši srpski fudbaler i trener FK Bolonja Siniša Mihajlović teško bolestan.

* Održao je konferenciju za novinare u Italiji i otkrio da boluje od agresivnog tipa raka, odnosno akutne leukemije.

* On je drugi stručnjak u samo nekoliko meseci kome je otkrivena ova užasna bolest, posle Hoakina Kaparosa, bivšeg stratega Sevilje.

Pred Sinišom Mihajlovićem je najbitnija utakmica života, pošto mu je dijagnozirana akutna leukemija.

Akutne leukemije, u narodu znane kao rak krvi, a u bukvalnom prevodu "bela krv", predstavljaju maligne, klonalne bolesti matične ćelije hematopoeze i odlikuje ih prisustvo nezrelih, mladih ćelija u kostnoj srži, takozvanih blasta.

Simptome koje prouzrukuje ova bolest: Anemija (malaksalost, brzo zamaranje i bleda boja kože), zatim mala tačkasta krvarenja po koži i sluzokoži, kao i česte infekcije, usred smanjenog broja zdravih leukocita i povišena temperatura

Postoje dve vrste akutnih leukemija: Mijelocitna i limfocitna.

Od mijelocitne leukemije uglavnom oboljevaju starije osobe, a u proseku se tri čoveka razboli od 100.000 ljudi.  Od limfocitne češće obolevaju deca, a učestalost je 1/100.000 stanovnika. Uzrok ove bolesti je u većini slučajeva nepoznat, a veliki faktor u nastajanju ove bolesti ima genetika, ali i faktori iz spoljne sredine. Terapija isključivo zavisi od tipa leukemije, godišta pacijenta, stadijuma bolesti i opteg stanja organizma, i nema leka koji bi pacijent mogao da pije da bi mu bilo bolje.

Veoma je bitno da čim se okrije akutna leukemija da se odmah krene sa lečenjem, a u većini slučajave pacijent se podvrgava hemoterapiji, odnosno zračenju centralnog nervnog sistema, a ponekad se presađuje i koštana srž. To je ipak krajnja opcija, za pacijente kod kojih postoji veliki rizik da se leukemija vrati posle nekog perioda.

Mihajloviću je otkrivena ova bolest pošto se javio klupskom lekaru sa simptomima gripa, a još uvek nije poznat tačan tip od kojeg boluje.

Doktori u Italiji tek treba da odrede Mihajloviću terapiju. Ono što je u ovom trenutku poznato je da će on biti hospitalizovan u utorak. I pored toga, i dalje će vršiti funkciju trenera Bolonje.

Pre 11 godina ista bolest pogodila je srpskog fudbalera Nenada Krstičića. Uspešno je pobedio opaku bolest i dao podršlu Mihi!

On je proveo pet meseci u bolnici, lekari su mu davali 48 sati života. Međutim, nije želeo da se preda, uspeo je da pobedi i vrati se fudbalu.

"Znam tog protivnika, teško je boriti se protiv njega! Međutim, znam i tebe i za to je mene dovoljno da znam kako ćeš ga pobediti" – poručio je Krstičić Mihajloviću!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Conosco quell’avversario, è difficile giocare contro di lui! Però, conosco anche Lei, e per questo so che vincerà! Forza Mister

A post shared by Nenad Krsticic (@nenadk20) on Jul 13, 2019 at 9:03am PDT

Vest o Sinišinoj bolesti potresla je kako srpsku, tako i svetsku javnost, a poruke podrške stižu sa svih strana. Nema sumnje da će da savlada ovu bolest uz pomoć ljudi koje ga vole!

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO

Suduva - Crvena zvezda , početak utakmice!