Čelsi logo
EPA/Facundo Arrizabalaga
Čelsi logo

EPA/Facundo Arrizabalaga

Čelsi logo, Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Bilo je boljih golmana u istoriji Jugoslavije, svakako viših, bilo je boljih i u Partizanu, ali nijedan nije toliko voljen. Naravno, govorimo o gospodinu Petru Boroti. Harizmatični "čupavac" je iz Partizana otišao na Ostrvo, obukao dres u to vreme malog kluba Čelsija i ispisao svoje ime zlatnim slovima u istoriji kluba.

Već u svojoj prvoj utakmici za “plavce”, osvojio je srce navijača, jer je sjajnim odbranama ostavio netaknutu mrežu protiv tadašnjeg prvaka Liverpula.

Svaki gol Čelsija proslavljao je sa navijačima. Jednom prilikom navijači Čelsija, nezadovoljni, upali su na teren, a Borota im se pridružio.

Ne samo zbog frizure, ostao je upamćen kao golman ekscentričnog stila. Moglo bi se reći da je bio preteča takođe slavnog Renea Igite, jer Borota je voleo da se igra sa živcima saigrača, trenera i navijača. Ono što je posebno uticalo na kapi znoja i trenutke nervoze kod njih jeste Petrov legendardi ritual. Naime, posle svake uspešne intervencije on bi ustao i loptu odbijao od prečku. Možete misliti kakvu to nervozu ume da stvori. Voleo je driblati protivničke igrače i tako je i primio gol protiv Votforda.

U sezoni 1980/81 Čelsi je postigao samo tri gola na 22 ligaške utakmice, ali je Borota uspeo da sačuva mrežu na 16 utakmica. Što mu je pomenute sezone donelo epitet najboljeg Čelsijevog igrača godine.

Pre Borote, titulu najboljeg igrača Čelsija su osvajali samo Britanci, što ovaj uspeh čini još impresivnijim.

Sve ovo ga je krunisalo kao najboljeg golmana u istoriji Čelsija, i to u izboru navijača. Petar Borota se našao u idealnom timu Čelsija svih vremena, a iako mlađi možda smatraju da ga je Petr Čeh stigao po većini parametara, stariji i dalje imaju samo jednog idola među stativama.

Uostalom, nije Borota bio sujetan. Ima mesta na vrhu i za njega i za Čeha.