Vremeplov
Arhiva "Borba"
Vremeplov

Arhiva "Borba"

Vremeplov, Foto: Arhiva Borbe

Na dan 21. novembra 1967. godine jedna generacija Vojvodine se ponovo rodila.

Ovo je novinar Televizije Novi Sad Budimir Budimac napisao u listu „Vojvodina". Mnogo godina kasnije tekst je prenet u knjizi „Jubilej šampiona" - povodom 75. rođendana novosadskog kluba. A, zapis se odnosio na jedno putovanje koje se umalo završilo tragedijom. Evo šta je kolega Budimac napisao:

Uspomena

Neposredno posle udesa, igrači Vojvodine su po livadi skupljali polomljene delove propelera, a potom se fotografisali ispred srušenog aviona. Na slici su: Radomir Krstić, novinar Budimac, Brzić, novinar Vukmanović, Mrkić, Trivić, novinari Rakić i Pisar, Pantelić, Nešticki, Vasić, Jocić, Savić, dr Milojević, Radosav, Rajkov, Vučinić, Zemko, Stanić, Stamevski, Dakić, Kozarev, Đorđić, Marinković i Čanji.

„Nema mnogo ljudi na svetu koji su preživeli avionsku nesreću, iako plave horizonte naše planete danas preseca mnoštvo vazdušnih linija. Nesreća u vazduhu može se doživeti, ali ne i preživeti. Završava se obično katastrofalno i u agencijskim vestima na kraju uvek piše - niko od putnika i članova posade nije ostao u životu.

Galebovi

Zanimljivo, još 1956. godine jedna starija generacija "Vošinih" igrača imala je neprijatno iskustvo tokom leta avionom. Dogodilo se to na putu za Beograd, posle utakmice protiv Budućnosti. Ubrzo posle poletanja, jedan motor na mlaznjaku počeo je da trokira i pilot je odlučio da se vrati na aerodrom u Titogradu. Na zemlji se pokazalo da je letelica naišla na jato galebova i da je moćni motor počeo da usisvava nesrećne ptice. Zbog toga je došlo do tehničkih problema koji bi možda izazvali i pad letelice da nije bilo odlične procene kapetana.

Vest sa tom kobnom rečenicom mogla je 21. novembra biti razaslata širom celog sveta iz istočnonemačkog grada Lajpciga. Bila bi objavljena na sportskim stranicama jer su putnici bili fudbaleri Vojvodine i navijači koji su tog dana putovali u ovaj grad, na revanš utakmicu sa Lokomotivom, u okviru Kupa sajamskih gradova.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Vremeplov

Arhiva "Borba"

Vremeplov, Foto: Arhiva

Sportski novinari širom sveta biranim rečima pisali bi nekrologe Krletovim i Raletovim mladićima, podsećajući na katastrofe Bezbijevih beba na minhenskom aerodromu i one čuvene generacije Torina".

Grande Torino

4. maja 1949. godine u avionskoj nesreći nastradao je kompletan igrački sastav „grande" Torina, koji je pet puta uzastopno osvajao skudeto i činio reprezentaciju Italije. Među poginulim igračima bio je i Valentino Macola, otac kasnije zvezde Intera i "azura" Sandra Macole.

 Ali, putnici JAT-ovog specijalnog „konvereja" imali su u nesreći neverovatnu sreću. Gledali su smrti u oči. Od nje ih je delio samo delić sekunda. Ali, sve se završilo dobro. Avion je iz četvrtog pokušaja dotakao pistu, ali je točkovima zakačio njen kraj i izleteo sa nje.

Bezbijeve "bebe"

6. februara 1958. avion britanske kompanije BEA se prilikom uzletanja zapalio na pisti minhenskog aerodroma odnevši u smrt 21 osobu, među kojima i osam fudbalera slavne generacije Mančester Junajteda - „Bezbijeve bebe". Menadžer Mat Bezbi i Bobi Čarlton, koji će kasnije postati jedan od najboljih engleskih fudbalera svih vremena, bili su među preživelima. Podsećamo, Mančester Junajted se vraćao iz Beograda gde je dan ranije odigrao revanš susret četvrtfinala Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom (3:3).

U sledećem trenutku našao se na džombastoj površini, zateturao na jednu stranu, onda poleteo napred i zario nosom u poljanu, ostavivši iza sebe dugi trag „oranja" i obe polomljene elise. Strašna sila prepolovila je i prednji točak ispod pilotske kabine kao slamčicu.

Crna lista

Podsećamo na još neke od najpoznatijih avionskih nesreća koje su fudbalski svet zavile u crno:

- 16. jula 1960. nakon uzletanja sa aerodroma u Kopenhagenu srušila se letelica koja je u smrt odvela i osam fudbalera danskog olimpijskog tima

- 3. aprila 1961. u Andima se srušio DC-47A. Tada je poginulo osam fudbalera čileanske ekipe Deportres Grin Kros iz Santjaga.

- 6. februara 1965. godine u blizini Buenos Ajresa avion DC-6 je udario u planinu La Korona. Živote je izgubilo 22 igrača i članova rukovodstva ekipe Antonio Varas

- 26. septembra 1969. srušio se avion DC-6. U nesreći je poginulo 17 igrača i tri trenera bolivijske ekipa Strongest.

- 7. juna 1989. godine na Surinamu se srušio DC-8 na letu iz Amsterdama. Poginuli su fudbaleri ekipe Kolorful 11, koju su osnovali holandski reprezentativci poreklom iz ove karipske države

- 27. aprila 1993. u Atlantik blizu obale Gabona, srušio se avion kojim je reprezentacija Zambije putovala u Dakar na utakmicu protiv Senegala. Nije bilo preživelih.

- 28. novembra 2016. nad planinama Kolumbije srušio se avion u kojem je poginulo 19 igrača, 14 članova stručnog štaba i devet funkcionera brazilskog Šapikoensea

Baš ta okolnost verovatno je spasila desetine ljudskih života. Zahvaljujući tome avion nije odrulao na auto-stradu Lajpcig-Berlin, od koje ga je delilo tek pedesetak metara.

Bio u Srbiji, pa uzeo novo državljanstvo i sve odbio zbog nje, sada je tragedija udarna vest u zemlji

AUTOR: Alo.rs/S.M. DATUM I VREME: 20.11.2019. 22:12 - 20.11.2019. 22:26 Neka joj je večna slava. Leti Spasojević, Foto: Twitter/Spaso_87 Crnogorac Ilija Spasojević jedna je od najvećih zvezda fudbalske lige Indonezije, ali sada se našao u centru javnosti zbog velike tragedije. Naime, Spasojevićeva supruga Leti preminula jutros posle kraće i teške bolesti.

 

Vremeplov

Arhiva "Borba"

Vremeplov, Foto: Arhiva Borbe

Vojvodina se sutradan još jednom „rodila", golovima Savića i Đorđića slavila pobedu nad predstavnikom tadašnje DR Nemačke od 2:0 i - plasirala se u četvrtfinale Kupa sajamskih gradova.

BONUS VIDEO:

Mlađan Šilobad ekskluzivno za ALO! posle pobede Partizana i prolaska u top 16!