UNIŠTILI RUSIJU! Posle izbacivanja sa Olimpijskih igara, FIFA ih eliminisala sa Svetskog prvenstva u fudbalu

Svetska antidoping agencija (VADA) izrekla je Rrusiji četvorogodišnju zabranu učešća na svim velikim sportskim događajima zbog manipulacijama vezanih za korišćenje nedozvoljenih sredstava!

Reprezentacija Rusije
Reprezentacija Rusije, Foto: AP Marco Vasini

Ova istorijska odluka znači da Rusi neće moći da se takmniče ni na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, ni na Svetskom prvenstvu u fudbalu dve godine kasnije.

Sa druge strane, individualnim sportistima je ostavljena mogućnost da pojedinačno, svako od njih, dokazuje da nije bio deo "mašinerije koja je podržavala korišćenje nedozvoljenih sredstava", a ako im se dozvoli učešće - to će biti pod neutralnom zastavom.

Podsetimo, Rusija je nedavno, u želji da se njenim sportistima više nigde ne bude zabranjeno da se nadmeću zbog navodnog "državnog potpomaganja dopinga", poslala određena dokumenta na tu temu, ali je onda optužena od Međunarodnog olimpijsokg komiteta da se u tim papirima ne nalaze "ni potpuni, ni sasvim tačni podaci".

UDARNA VEST: NEZAPAMĆENI PRESEDAN U SVETU SPORTA! Rusija izbačena sa Olimpijskih igara

"Ovakva vrsta obmane predstavlja napad na kredibilitet sporta i svojevrsna je uvreda za sportski pokret širom sveta. MOK ostaje pri odluci da bi krivci trebalo da budu kažnjeni na najgrublji mogući način zbog ozbiljnosti kršenja strogih pravila", navodi se u prošlonedeljnom saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Sada je VADA, na sastanku Izvršnog komiteta u Lozani, jednoglasno donela odluku o četvorogodišnjoj suspenziji Rusije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi