Aleksander Čeferin
EPA
Aleksander Čeferin

EPA

Aleksander Čeferin, Foto: EPA

Navodno, UEFA je pod pritiskom udruženja (Evropska klupska asocijacija) isplanirala da od 2024. godine u grupnoj fazi igraju 32 tima, koji će biti podeljeni u četiri grupe po osam. Automatski, ekipe bi igrale 14 kola u grupnoj fazi, a po četiri najbolje plasirana tima bi se plasirala u osminu finala. Do šampiona elitnog takmičenja i dalje bi se dolazilo u nokaut fazi.

Predrag Mijatović

Youtube/Elta HD

Nove ideje imaju veze i sa timovima ispod četvrtog mesta. Poslednji iz svake grupe bi se preselio u Ligu Evrope u narednoj sezoni, dok bi šesti i sedmi iz svake grupe igrali baraž kako bi obezbedili mogućnost da i naredne godine igraju u Ligi šampiona. Četiri tima koja bi bila poražena u tim mečevima završila bi u Ligi Evrope.

Klubovi iz Španije su za sada najglasniji protivnici tih promena. Prema nezvaničnim saznanjima, samo su Real i Barselona bili za te promene, dok se sedam klubova izjasnilo negativno o ideji - Atletiko, Sevilja, Valensija, Viljareal, Real Sosijedad i Malaga. Navodno, zbog toga je i španski fudbalski savez odbio ideju da se uopšte krene u rekonstrukciju.

Holandija - Engleska, Liga nacija

Tanjug/AP, Martin Meissner

Sličan stav zauzeli su i Englezi. Oni naglašavaju da bi promena kalendara uslovila velike promene u strukturi, ali i u raspodeli kolača od prodaje TV prava, gde i leži najveća lova.

Zvanično, na stranu španskih i engleskih klubova stali su i predstavnici Bundeslige. Rajnhard Raubal, predsednik Bundeslige, čak je izjavio da nova alijansa može da zaustavi najavljene promene.

- Predsednik sam Bundeslige i Borusije iz Dortmunda. Mi ne želimo ovakvu vrstu promena. Znam da isto misli i Dejvid Gil, predstavnik engleske asocijacije. Ako stvorimo jaku alijansu, neće moći da nas nateraju na promene. Žele da nam nametnu neku vrstu američkog zatvorenog sportskog sistema - besno je prokomentarisao Raubal.