Đerdan Šaćiri
EPA/Martin Divišek
Đerdan Šaćiri

EPA/Martin Divišek

Đerdan Šaćiri, Foto: EPA/Martin Divišek

Britanski list Dejli Mejl proslavu gola Džerdana Šaćirija u pobedi Švajcarske nad Srbijom na Mundijalu u Rusiji (2:1), kada je rukama imitirao albanskog dvoglavog orla, svrstao je među najkontroverznije u istoriji fudbala.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se navodi, u direktnom sudaru u Kaljiningradu za prolaz iz grupe, odigranog prošlog juna, Šaćiri je zajedno sa saigračem Granitom Džakom pokazao simbol nacionalizma i podigao tenzije između Srba i Albanaca.

Šaćiri, rođen u Gnjilanu, i Džaka, čiji su roditelji iz Kuršumlije, za takav potez kažnjeni su od FIFA pojedinačno samo 10.000 švajcarskih franaka.

Na listi Britanaca su i čuveno slavlje fudbalera Liverpula Robija Faulera kako "šmrče" liniju aludirajući na kokain, zatim Emanuela Adebajora kada je pretrčao ceo teren da gol za Mančester Siti proslavi ispred navijača bivšeg kluba Arsenala, Pola Gaskojna imitirajući sviranje flaute prema navijačima Seltika u velikom derbiju Glazgova, Marija Balotelija u derbiju Mančestera sa majicom "Zašto uvek ja?".

Zatim, Krega Belamija kada je protiv Barselone imitirao da igra golf jer je pre toga hteo upravo palicom iz tog sporta da udari saigrača iz Liverpula Džona Arnea Risea, koji mu je asistirao na Nou Kampu...