Crvena zvezda na krovu sveta
Fotodokumentacija "Borba"
Crvena zvezda na krovu sveta

Fotodokumentacija "Borba"

Crvena zvezda na krovu sveta, Foto: Fotodokumentacija

Zvonko Milojević, Duško Radinović, Goran Vasilijević, Vladimir Jugović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Milorad Ratković, Vlada Stošić, Darko Pančev, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović. Na klupi Vladica Popović.

Repriza

Iz ovog čuvenog Zvezdinog sastava na svetski presto popeli su još po jednom Dejan Savićević sa Milanom i Vladimir Jugović sa Juventusom

Tim koji bi svaki zvezdaš trebalo da zna naizust. Posle sastava iz Barija, koji je 29. maja 1991. godine ostvario najveći uspeh srpskog fudbala osvajanjem „srebrne amfore“ Kupa šampiona, ovi čarobnjaci lopte su se šest meseci kasnije popeli i na fudbalski krov sveta.

Bio je to - podvig nad podvizima.

Ne samo zbog toga što je rival u finalu Interkontinentalnog Tojota kupa bio Kolo Kolo, tada najbolji južnoamerički tim. Niti što je na klupi Čileanaca sedeo Mirko Jozić, koji je četiri godine ranije naše „čileance“ vodio do svetske titule.

Čak ni zbog toga što je Zvezda od 43. minuta odlukom švajcarskog sudije Retlisbergera, koji je isključio kapitena Savićevića, igrala sa desetoricom.

LEGENDA

Trajko Rajković

7. decembra 1937. rođen je nekadašnji košarkaš OKK Beograda i jugoslovenski reprezentativac. Pripadao je čuvenoj generaciji Radivoja Koraća, koja je trasirala put budućoj svetskoj košarkaškoj velesili. Plavi dres nosio je sedam godina i osvojio dva evropska srebra i jednu bronzu, srebro na OI u Meksiku 1968. i zlatnu medalju na SP u Ljubljani 1970. Samo nekoliko dana posle slavlja u hali „Tivoli“, iznenada je umro usled srčane mane.

KALENDAR VEČITIH

Mihalj Keri

6. decembra 1978. godine na utakmici protiv londonskog Arsenala na „Hajberiju“, crveno-beli dres poslednji put nosio je dugogodišnji prvotimac Crvene zvezde. Pouzdani igrač sredine terena za klub sa „Marakane“ odigrao je 263 zvanične utakmice, postigao sedam golova i osvojio dve titule prvaka i dva trofeja Kupa Jugoslavije. Karijeru je nastavio u SAD.

Zvezdan Čebinac

8. decembra 1939. rođen je nekadašnji prvotimac Partizana, u kojem je ponikao zajedno sa bratom blizancem Srđanom. Za šest sezona u crno-belom dresu osvojio je dve titule prvaka, da bi 1964. prešao u Crvenu zvezdu. Za reprezentaciju je odigrao 20 utakmica i postigao četiri gola. Igrao je i u Bundesligi, za Nirnberg i Hanover. Kao trener, radio je u Švajcarskoj, gde je preminuo 2012.

Podvig se ogledao u tome što je Zvezda jedini evropski prvak kome nije bilo dozvoljeno da dostojno brani titulu. Crveno-beli su te sumorne jeseni, dok se Jugoslavija raspadala u krvavom građanskom ratu, na evropskim utakmicama bili prognani u Segedin i Budimpeštu, narednog proleća i u Sofiju. A, pitanje je da li bi Ferguson osvojio prvi trofej s Mančester Junajtedom u Superkupu Evrope da se, kao što je trebalo, revanš igrao na beogradskoj „Marakani“.

Uprkos svemu, Kolo Kolo nije imao šanse! Zvezda je tog 8. decembra 1991. ostvarila najubedljiviji trijumf evropskog fudbala u sudaru sa Južnoamerikancima!

- To je utakmica koja me je izbacila u samu fudbalsku orbitu - pričao nam je svojevremeno Vladimir Jugović, junak Zvezdine pobede na Olimpijskom stadionu u Tokiju, koji je najpre u 20. minutu pretvorio u gol filigransko dodavanje Savićevića, a potom i na isteku časa igre bio najprisebniji u gužvi pred golom protivnika i ponovo zakucao loptu u mrežu.

IZ DANA U DAN

5. novembar 1921. FA Engleske odlučila je da zabrani ženama da igraju fudbal zbog - preterane grubosti. Ova zabrana bila je na snazi punih pola veka.

6. novembar 1971. Rođen je Ričard Krajiček, holandski teniser češkog porekla, koji se proslavio pobedom na Vimbldonu 1996.

7. novembar 1956. Rođen je „košarkaški Isus“ Leri Bird, po mnogima najboljih beli igrač NBA lige svih vremena. Dres Boston Seltiksa nosio je 13 godina, osvojio tri šampionska prstena i četiri sezone bio MVP lige.

8. novembar 1953. Rođen je Poljak Vladislav Kozakijevič, dvostruki evropski prvak u dvorani i osvajač zlatne medalje u skoku s motkom na OI u Moskvi 1980.

9. novembar 1998. Umro je Arči Mur, nekadašnji svetski šampion u boksu i najbolji nokauter svih vremena, koji je tokom karijere na pod poslao čak 145 protivnika.

10. novembar 2006. Olivera Jevtić je osvojila bronzu na EŠ na krosu održanom u italijanskom mestu San Đorđo su Lenjano.

11. novembar 1988. Golovima Savićevića u 13, 33. i 82. i Hadžibegića u 44. minutu iz penala, reprezentacija Jugoslavije je u kvalifikacijama za SP ’90. pobedila Kipar sa 4:0.

Još jedan zanimljiv detalj - iako sa igračem manje, dok su Čileanci stalno napadali, Vladica Popović je tražio od Mihajlovića da stalno juriša napred. Jedan takav vihorni izlet levonog tobdžije po levom krilu izrodio je „ujed kobre“. U 75. minutu, Pančev postavio je konačan rezultat - 3:0.

Zvezda, evropski i svetski šampion. Pre 28 godina i za sva vremena.